МВФ смъкна прогнозите си за растеж на световната икономика


МВФ смъкна прогнозите си за растеж на световната икономика
Снимка: Thinkstock/ Guliver

1255

Международният валутен фонд (МВФ) понижи прогнозите си за растежа на световната икономика с 0,3 на сто въпреки по-евтиния петрол и добрите показатели на Съединените щати. Актуализираните данни бяха представени в китайската столица Пекин, съобщава националното радио.

МВФ очаква глобален икономически растеж през 2015-а година от 3,5 на сто, което е понижение спрямо предишните прогнози от октомври. През 2013-а и 2014-а година световната икономика е нараснала с по 3,3 процента. МВФ прогнозира, че еврозоната ще регистрира през 2015-а година икономически ръст от 1,2 на сто, с 0,2 процента по-малко от предишните прогнози.

Съединените щати са единственият светъл лъч на мрачната картина, представена от Фонда, коментират световните информационни агенции. Най-голямата икономика в света ще нарасне с 3,6 на сто през тази година, което е с половин процент повече от прогнозата през октомври. Растежът на втората в света икономика обаче, китайската, ще се забави до най-ниското си ниво от четвърт век - 6,8 на сто, с тенденция спадът да продължи.

От базираната във Вашингтон финансова институция прогнозират за Русия рецесия от минус 3 на сто, което е все пак по-ниска степен на фона на октомврийската прогноза от минус 3,5 процента.

Според МВФ, световната икономика ще извлече полза от ниския курс на еврото и йената, както и от по-евтиния петрол. Главният икономист на МВФ Оливие Бланшар коментира, че това са добри новини, но не е достатъчно заради слабите инвестиции и още, за цената на петрола.

"Ние сме може би и малко песимисти. На жаргона на икономистите това се казва "обърнат риск", който би помогнал повече отколкото да навреди и нещата да тръгнат в по-добра посока, но не можем да разчитаме на това", заяви той.

Вероятно средната цена на петрола ще се задържи под 57 долара, пише в доклада на МВФ. Фондът призова правителствата и централните банки да продължат смекчената парична политика и структурните реформи, за да подкрепят икономическия растеж.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички