МВФ заплашва Аржентина с изолация


МВФ заплашва Аржентина с изолация
Снимка:

1111

Проблемите на Аржентина с Международния валутен фонд (МВФ) нямат край. Южоамериканската икономика е заплашена от тотална изолация от страна на МВФ, тъй като не спазва дадения ѝ срок за предоставяне на точни статистически данни за икономическия си ръст и за инфлацията си, пише „Гардиън”.

Според официалната статстика инфлацията в Аржентина е 10%, но оценки на независими експерти сочат число от 25%. Заради тези фрапантни разминавания МВФ поиска от Буенос Айрес преди три месеца да осигури точни статистически данни за инфлацията и икономическия ръст в Аржентина.

Проблемът с разминаването на цифрите беше признат и от Габриела Черути – депутат от управляващата в страната партия. Черути обаче коментира и че страната не трябва да се поддава на изнудване от страна на МВФ – позиция, която се поддържа и от аржентинския президент Кристина Кирхнер.

Критиките към достоверността на статистиката в Аржентина датират от 2007 година. Тогава инфлацията удари южноамериканската държава и в отговор на обвиненията, че официалната статистика куца, беше уволнена Грациела Бевакуа – директор на Аржентинската национална статистическа служба. Бевакуа беше обвинена в корупция и нанасяне на косвени щети на аржентинската икономика, но нито едно от тези обвинения не стигна до съд. Тя, обаче, плати глоба, защото публикуваше неофициално други данни за инфлацията в страната, които сочеха ниво от около два пъти по-високо от официалното.

В Аржентина е широко застъпена гледната точка, че МВФ е виновен за много от икономическите неудачи на страната. Президентът Кирхнер дори влезе в ожесточена битка по отношение на приватизацията на енергийния сектор в страната. Тя твърдо се противопостави на преминаването на огромни активи в испански компании, тъй като това е „стратегически сектор за аржентинската икономика”. Това решение беше оспорвано от МВФ и Световната банка, но без особен резултат.

Ако Аржентина бъде изключена от МВФ, това може да доведе до редица икономически и политически санкции, включително изключване от Г-20. Правилата на МВФ постановяват, че негови членове „не могат да си сътрудничат с нечленки на Фонда, ако практиката на това сътрудничество противоречи на целите на МВФ”.

Ивайло Петров

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички