Най-добрите държави за растящ бизнес


Най-добрите държави за растящ бизнес
Снимка:

633

Консултантската компания Grant Thornton публикува рейтинг на държавите, в които бизнесът има най-голям шанс да отбележи динамичен ръст, и вероятно за мнозина ще е изненадващо, че пет страни от топ 10 са от разтърсвания от кризата Стар континент.

Представителите на еврозоната са трима – Германия, Австрия и Финландия. Както и в други подобни класации, начело застава Сингапур.

„Динамика означава възможността да оперираш бързо, ефективно и без сериозни пречки – било то вътрешни или външни” – обяснява Стефан Чипман, един от авторите на доклада. При изчисляване на коефициента на динамика се вземат предвид фактори като достъп до кредити, регулаторна среда, поддръжка на научните изследвания и въвеждане на нови технологии.

№10. САЩ

Ниво на динамика: 64,1

Силни страни: САЩ се нареждат осми в категорията „благоприятна финансова среда”. Икономиката се хвали с голям брой силно развити сектори, но основни фактори, ограничаващи динамиката на бизнеса, са поляризираната политика и скромният икономически ръст.

№9. Германия

Ниво на динамика: 64,8

Силни страни: Германия се нарежда девета в категорията „наука и технологии”. Жителите на страната са известни с организационните си умения и инженерния си талант – затова и държавата остава най-силния представител на еврозоната.

№8. Южна Корея

Ниво на динамика: 64,9

Силни страни: Южна Корея е четвърта в категорията „наука и технологии”. Азиатската държава е известна с мощните си промишлени конгломерати, които й позволяват да остане лидер в областта на технологичните иновации.

№7. Швейцария

Ниво на динамика: 64,1

Силни страни: Швейцария е пета в категорията „наука и технологии”. Превъзходната инфраструктура и присъствието на световни инженерни лидери правят страната изключително привлекателна за бизнеса.

№6. Австралия

Ниво на динамика: 65,6

Силни страни: Австралия е седма в категориите „икономическа среда” и „работна сила и човешки ресурси”. Студентите в Австралия и съседна Нова Зеландия отделят повече време за образованието си, отколкото в която и да било друга държава.

№5. Австрия

Ниво на динамика: 66,1

Силни страни: Австрия е четвърта в категорията „финансова среда”. Въпреки кризата в еврозоната, страната няма проблеми с ликвидността, а и осигурява благоприятна регулационна среда.

№4. Израел

Ниво на динамика: 69,3

Силни страни: Израел може да се похвали с най-динамичната научно-технологична среда в света. Въпреки че не е голяма държава, Израел е на трето място в света по брой на компаниите, листвани на NASDAQ.

№3. Швеция

Ниво на динамика: 69,6

Силни среди: Швеция е на трето място в категориите „бизнес среда” и „наука и технологии”. Скандинавската държава се отличава с открита и прозрачна бизнес среда, в която научните изследвания се окуражават. Информационно-технологичната инфраструктура е първокласна.

№2. Финландия

Ниво на динамика: 70,5

Силни страни: Финландия предоставя най-благоприятната икономическа среда за водене на бизнес в света. Изключително открита и прозрачна икономика, с ясни регулаторни правила.

№1. Сингапур

Ниво на динамика: 72,1

Силни страни: Сингапур е лидер в категорията "финансова среда". Ограничените регулации, ниските данъчни ставки, достъпът до експлозивно разрастващите се азиатски пазари и облекченото кредитиране правят Сингапур най-благоприятната държава за водене на бизнес в света.

 

  • Етикети:

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички