Най-големите компании в света


Най-големите компании в света
Снимка:

4957

Кои са най-големите транснационални компании в света? На този въпрос отговаря британското издание The Economist.

На първо място се нарежда американският гигант General Electric. Е, прилагателното „американски” е малко условно – конгломератът притежава повече активи в чужбина, отколкото която и да е друга нефинансова организация в света – над 500 млрд. долара, или 70% от общите си активи. Но макар лидер по размер, GE не са най-заклетите космополити.

От топ сто на най-големите международни колоси, 17 държат над 90% от активите си зад граница, включително ArcelorMittal, Nestlé, Anheuser-Busch InBev и Vodafone. Делът им на реализираните в други държави продажби също е значително по-голям от този на GE.

Не трябва да се забравя обаче, че повече от половината от общо 300 хиляди души, работещи за GE, са наети извън САЩ.

Toyota, които разполагат със само малко по-малък персонал, имат едва 38% дял на заетите в чужбина. Японският автомобилен производител е един от едва двата представителя на Азия в топ 20 на транснационалните гиганти. Другият е Honda, класиран на 19-то място.

Трима от петте лидера са нефтени компании. Exxon Mobil се хвали с най-мащабни продажби, реализирани зад граница - 317 млрд. долара за миналата година, или 73% от общия оборот.

Транснационалните компании имат едно преимущество пред конкурентите си: те могат да се възползват от по-благоприятния икономически климат в развиващите се държави, а и в някои развити, като Америка.

Според последния доклад за световните инвестиции, изготвен от Конференцията на ООН за търговия и развитие (ЮНКТАД), производството в чуждестранните подразделения нараства през 2011 г.

Продажбите набъбват с 9% до 28 трилиона долара, а заетостта се увеличава с 8% до 69 млн. души. В същото време, общите задгранични активи се увеличават до 82 трлн. долара спрямо около 75 трлн. долара за предишните две години.

От UNCTAD изчисляват, че поради несигурната икономическа среда, транснационалните гиганти си кътат около 5 трлн. долара в кеш. Според тях, оползотворяването на тази сума може да доведе до скок на директните инвестиции.

От друга страна обаче, въобще не е изключено вместо това, компаниите да решат да си запазят ликвидността, да изплатят стари дългове, или да гласуват по-високи дивиденти, за да подкрепят котировките на акциите си.

 

  • Етикети:

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички