Най-успешните и най-неуспешни инвестиции за миналата година


Най-успешните и най-неуспешни инвестиции за миналата година
Снимка:

773

Ако инвестициите бяха хора, шампионът на миналата година би бил наливащ се с уиски венецуелец, който продава фармацевтични стоки на тийнейджъри, а аустайдерът – пристранен към кафето и социалните медии испанец, шегуват се анализатори на Bloomberg.

Няма шега обаче в представената от тях класация на най-успешните и най-неуспешни инвестиции за 2012 г., сравняваща представянето на отделни компании и борсови стоки за периода от 31-ви декември 2011 г. до 1 декември 2012 г. Където това е възможно, данните са сравнени на база обща възвръщаемост, което включва както промените в цените, така и доходите от дивиденти.

Най-добрата голяма американска компания

Regeneron Pharmaceuticals

+219%

Сред добрите новини, с които Regeneron зарадваха акционерите си тази година бяха оживените продажби на медикаментите за очни заболявания. През последното тримесечие общите приходи скачат четири пъти. Дружеството получи зелена светлина от регулаторите за своята химиотерапия, отделно разработва и лекарства за ревматоитен артрит и висок холестерол.

Най-лошата голяма американска компания

Hewlett-Packard

-49%

Ужасната година за Hewlett-Packard бе маркирана от отписване на активи за 8.8 млрд. долара поради допуснати счетоводи сгрешки при придобиването на производителя на софутер Autonomy Corp.

Това обаче не бе единственото предизвикателство през HP: през септември, дружеството обяви планове за съкращаване на 29,000 работни места.

Най-добра международна компания

United Spirits

+307%

Всяка година индийците изпиват уиски за над 20 млрд. долара – повече отколкото която и да било друга нация по света. А най-големият производител в страната са United Spirits Ltd. През последните четири години продажбите на дружеството скачат двойно, а от Euromonitor International очакват това да е само началото и за периода 2011-2016 г. индийският пазар да се разрасне с още 48 на сто. През ноември, великобританската Diageo PLC закупи контролния пакет от United Spirits.

Най-лошата международна компания

Bankia SA

-80%

Най-голямата испанска банка, която трябваше да бъде спасявана от Брюксел, Bankia SA, предвижда загуби от 25 млрд. долара за 2012 г. Заемодателят, сформиран миналата година от сливането на няколко регионални спестовни банки, пострада от срива на пазара на недвижими имоти в страната и възнамерява да съкрати над една четвърт от персонала си.

Най-добрият фонд, инвестиращ в държавни облигации

GMO Emerging Country Debt Fund

+23.3%

GMO Emerging Country Debt Fund инвестира в дълга, емитиран от развиващите се икономики – стратегия, която се оказва успешна в девет от последните 10 години. Водещи в портфейла им са венецуелските облигации – знак, че мениджърите на фонда са готови да рискуват и в по-нестабилни държави - достатъчно е да припомним, че президентът на страната и неин символ Уго Чавес почина от рак.

Най-лошият фонд, инвестиращ в държавни облигации

GMO U.S. Treasury Fund

+0.08%

Макар че възвращаемостта на GMO U.S. Treasury Fund все пак не падна под нулата, изключително предпазливата стратегия на фонда не му позволи да надмине инфлацията. Дружеството инвестира изцяло в американски облигации с матуритет до една година.

Най-добрата стока

Пшеница

+33%

Сушата, която засегна Русия, Австралия и САЩ изстреля цените на пшеницата през 2012 г.

Най-лошата стока

Кафе

-33%

Прекомерното предлагане оформи пазара на кафе. Най-големият производител на ободряващите зърна, Бразилия, почти удвои продукцията си през последното десетилетие, а през 2012 г. реколтата бе рекордна.

Най-доброто първично публично предлагане на книжа

Five Below

+119%

Търговецът на дребно Five Below предлага сладкиши, бонбони и козметика на тийнейджърите, а продуктите струват до 5 долара. Компанията, която проведе първичното си публично предлагане на книжа през юли, отчита годишен ръст на продажбите от 47%.

Най-лошото първично публично предлагане на книжа

Facebook

-26.3%

Дори и незаинтересованите от фондовите пазари помнят печалния дебют на Facebook. Акциите на социалната се сринаха с 53% след IPO-то им през май. Котировките донякъде се възстановиха, след като дружеството се похвали с 32% повишение на продажбите за третото тримесечие.

Анна Улф

  • Етикети:

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички