Напредват проектите за индустриални зони в Божурище и Бургас


Напредват проектите за индустриални зони в Божурище и Бургас
Снимка:

389

В напреднала фаза са проектите за индустриални зони в Божурище и в Бургас.

Това каза в интервю за агенция Фокус Валери Андреев, изпълнителен директор на „Национална компания индустриални зони”.

По отношение на планиране и зониране в напреднала фаза сме по двата проекта – „Икономическа зона София – Божурище” и „Индустриален и логистичен парк Бургас”. Много скоро ние ще бъдем готови с проектите за изграждане на инфраструктура и до края на годината ще започне реализацията, каза той.

Оператор на зоната в Бургас е съвместно дружество между „Национална компания индустриални зони” и община Бургас, където с участието си известен превес има Националната компания.

Имаше няколко варианта, които сме разгледали, защото бяхме потърсени от няколко общини за развитие на такива проекти. Това трябваше да бъде пилотен проект, който да покаже възможностите на такива сдружения. Решението беше взето след оценка на състоянието на териториите, потенциала на населеното място и направеното досега по отношение на тази локация. Убеден съм, че този проект с общи усилия, ще бъде успешен, като това ще ни даде възможност в бъдеще да реализираме и други такива проекти в различни точки на България, каза Валери Андреев.

За Бургас се очаква, че дейностите ще започнат по-рано, защото има частична готовност по отношение на довеждаща инфраструктура.

Началото на строителните дейности в Икономическа зона София – Божурище ще започне до края на годината или в началото на следващата, в зависимост метеорологичните условия.

Заедно с това по всички зони ние постоянно предлагаме възможности за инвестиции на потенциални партньори, за да работят успоредно с нас. Когато ние правим инфраструктура, те ще могат да работят по своите проекти, посочи той.

Проектът „Икономическа зона София – Божурище” е един от мащабните проекти, по които приоритетно се работи, защото и интересът на инвеститорите към него е сериозен. По думите му не е за подценяване, че той се намира сравнително близо до столицата - главния икономически, финансов и образователен център на България.

В района на Телиш се подготвя проект, който да бъде като агроиндустриална зона.

Смятаме, че може би ще намерим партньор, каза Андреев.

Суворово до Варна има предимства като непосредствена близост на пристанище Варна-запад.

За района на Карлово предвиждаме, че след разширяване на периметъра около Пловдив, също ще бъде актуален да бъдат развити проекти. На база на съществуващите мощности, които в момента не функционират, има все още квалифицирани специалисти, които могат да бъдат привлечени и смятам, че е съвсем реално там да бъде развит проект в областта на машиностроенето, каза той.

 

  • Етикети:

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80361
  • GBP
    1
    2.28258
  • JPY
    100
    1.15757
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички