Наркотрафикът налива 1 трлн.долара в световната икономика


Наркотрафикът налива 1 трлн.долара в световната икономика
Снимка: Thinkstock

1604

Близо 1 трилион долара постъпват в световната икономика всяка година от трафик на наркотици. Това съобщи първият заместник-началник на Федералната служба за контрол на наркотиците в Русия Владимир Каланда, говорейки в Ереван на кръгла маса по време на форума "Евроазиатската икономическа перспектива", съобщава ТАСС.

Каланда се позова и на контролните данни на ООН, според които "само в разгара на първия пик на финансовата криза от 2008 г., почти едновременно в най-големите банки в света за справяне с критичния недостиг на ликвидност са били инжектирани 452 млрд. долара от наркотици.

"Истинските щети са в пъти по-високи и достигат до около 2 трилиона долара, което е равно на Брутния вътрешен продукт на една страна като Франция", заяви представителят на Федералната служба за контрол на наркотиците.

Той отбеляза също, че трафикът на наркотици и иновациите вървят ръка за ръка. "Трафикът през интернет се развива отдавна, много по-рано от всяка друга търговска мрежа за стоки", посочи Каланда. Като друг пример той даде развиването на системите за електронно плащане, които са един от основните механизми за плащане при пратка.

Задачата на Федералната служба за контрол на наркотиците в тази област е декриминализация на финансовия сектор и предотвратяването на постъпването на пари от наркотици в реалната икономика.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички