Наша ИТ фирма ще изнася иновативна система за Япония


Наша ИТ фирма ще изнася иновативна система за Япония
Снимка:

470

Българската високотехнологична компания "Волаком" ще изнася иновативна система за Япония.

Това стана ясно след проведена бизнес среща в Токио между мениджмънта на българската фирма и японската Daiichi Jitsuhyo Co (DJK), съобщиха от МИЕТ.

Българската компания е разработила иновативна система за автоматично засичане и прогонване на птици от периметъра на пистите за кацане на летищата.

Фирмата разполага с патент за технологията за 146 държави. Технологията вече e закупена за ползване на летище "John F Kennedy" в Ню Йорк и през месец март ще започне разполагането на апаратурата.

В Япония има 99 летища. На най-голямото от тях – Ханеда, се случват над 260 инцидента с птици на година. Това от една страна заплашва сигурността на пътниците, а от друга – нанася повреди по самолетите, които струват милиони евро и загуба на десетки летателни часове.

DJK ще партнира на "Волаком" за реализацията на иновативната технология в Япония. За да се задоволи търсенето от японския пазар, ще бъдат направени допълнителни инвестиции в нови мощности в размер на 70 млн. евро, стана ясно по време на срещата.

Инвестицията ще разкрие 80 нови високоплатени работни места за български инженери и проектанти. Изнасянето на технологията за Япония ще реализира експорт от България в размер на десетки милиони евро на година.

По думите на министър Добрев проектът на компанията ще получи сертификат клас А и тя ще се възползва от преференциалните условия по Закона за насърчаване на инвестициите. Тази високотехнологична иновация ще гарантира сигурност на самолетните писти за пътниците и ще спести милиони евро от принудителен престой за ремонт на самолети.

Министър Добрев покани компании от японските организации да участват в технологичния парк в София.

  • Етикети:

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички