Не БВП, а ЕГН застрашава глобалната икономика


Не БВП, а ЕГН застрашава глобалната икономика
Снимка:

341

Нов доклад, публикуван от Организацията на обединените нации, подчертава с нова сила опасностите от демографската криза, надвиснали над света.

Според експертите на ООН, след десет години по земното кълбо ще живеят 1 млрд. и 200 млн. възрастни хора, а към 2050 г. броят им ще надскочи 2 млрд.

След малко по-малко от четири десетилетия, столетниците ще станат общо 3.2 млрд., спрямо едва 316,600 през 2011 г.

Британската правителствена статистика публикува подобни прогнози, като според тях едва трета от бебетата, родени тази година, че доживеят стотния си рожден ден.

Япония е една от най-застрашените от демографската криза икономики – дори и днес броят на по-старите жители на страната надхвърля 30%, а през 2050 г. още 64 държави ще достигнат подобна възрастова структура на населението.

От ООН предупреждават, че опитът и познанията, натрупани от представителите на третата възраст, не се използват пълноценно, тъй като повечето от пенсионерите нямат шанс да се реализират на пазара на труда. Според експертите на организацията, предстрои да се изработят схеми за реализиране на този потенциал, наречен „дивидент на дълголетието”.

Вместо единствено да наблягат над надвисналата криза и рисковете, застрашаващи пенсионните и здравни системи в развитите и развиващи се страни, анализатори препоръчват да се внедрят схеми за заетост, включително доброволна, сред пенсионерите. Според доклада, застаряването е „триумф на развитието”.

Дълголетието е едно от най-великите достижения на човечеството. То се дължи на по-доброто хранене, напредъка в медицината и здравеопазването, образованието и икономиката.” – констатират от ООН.

Но докато в общественото пространство се коментират най-вече опасностите, застрашаващи развитите държави, всъщност най-сериозни ще са последиците за развиващите се страни, където възрастните хора не разполагат с адекватна легална защита, като действащи закони срещу дискриминацията.

В нациите, където все още доминират младежите, вътрешната миграция подронва вековни традиции като уважение и грижа за възрастните. Вместо да живеят с внуците си, възрастните хора остават сами, а децата им търсят по-добри възможности в градовете.

 

  • Етикети:

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички