Не спадът на еврото, а банковите неволи са по-притеснителни


Не спадът на еврото, а банковите неволи са по-притеснителни
Снимка:

397

Мнозина гадаят какви биха били последствията за еврото, ако Гърция се откаже от валутата.

Безспорно, спад ще има, но не той е толкова повод за безпокойство, колкото опасенията за банкови фалити, които се очаква да последват след това,  твърдят от кипърската инвестиционна фирма Alpari FS.

За валутните пазари, ако Гърция излезе от еврото, ще станем свидетели на понижение до нива 1.20 долара за евро, но една идеална ситуация първо би покачила еврото, така че спадът да не е толкова голям, прогнозира Питър Леониду, директор Продажби в компанията.

По-значимото събитие е не неизбежният спад на валутата, а фактът, че Европа може да се окаже с милиарди долари експозиция, предупреждава той.

Банковите експозиции са особено притеснителни и опасенията, че някои банки може да фалират е истинската причина да видим няколко от тях национализирани през последните седмици, продължава експертът.

Разбира се, ще има последици и за Европейския съюз.

За съюза това ще означава, че ще бъде отворена вратата и за други държави, например Испания и Италия, също да напуснат еврозоната, което ще създаде чудовищен домино-ефект, който може да навреди на оставащите в зоната държави, банките и фирмите по целия свят, посочва той.

Валутата може да се обезцени и да навреди на международната търговия, което да потопи в рецесия някои по-крехки икономики. Единственото сигурно нещо е, че предстоящите на 17 юни нови парламентарни избори в Гърция ще бъдат решаващи за еврото, заключва Питър Леониду.

В дните преди парламентарните избори в Гърция през месец май 2012 година, страхът на инвеститорите запрати еврото по пътя надолу, което беше знак за това, което ще се случи след изборите, припомнят от фирмата.

Без ясен победител и стабилно мнозинство, единната европейска валута се понесе по вълните на неяснотата, които изтриха доверието и двойката EUR/USD се срина.

След поредицата неуспешни опити на водачите на различни партии да съставят коалиционно правителство, валутата отбелязваше всеки ден нови и нови ниски нива, докато не достигна до 22-месечно дъно на 23 май 2012г. (не бива да се подценява и факторът Испания, която в началото на юни се провали в опитите да стабилизира сама банковата си система). През уикенда стана ясно, че и тя ще прибегне до помощ.

Политическите неясноти с източник Гърция и загубата на инвеститорско доверие към Испания катализираха търсенето на нов спасителен остров, което направи доларът най-търсената валута в света.


 

  • Етикети:

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.81448
  • GBP
    1
    2.27277
  • JPY
    100
    1.16509
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички