Нищо не се е променило след колапса на Лемън Брадърс


Нищо не се е променило след колапса на Лемън Брадърс
Снимка:

511

Въпреки вълната по-строги регулации, световната финансова система остава толкова нестабилна, колкото и преди кризата, последвала колапса на Lehman Brothers, предупреди Международният валутен фонд в свой доклад, публикуван във вторник.

Въпреки че регулаторите полагат усилия, все още предстои реформите да дадат резултат и да заздравят сигурността на финансовите структури.” – се казва в шестмесечния доклад Global Financial Stability Report – „В някои икономики и региони продължаващата криза породи нуждата от интервенции и отложи планираните промени”.

МВФ е една от институциите, обвинявани за катастрофата от 2008-09 г., като според анализатори, тя не е излязла с достатъчно сериозно предупреждение за надвисналите рискове, напомня британското издание The Guardian.

В последния си анализ организацията изтъква, че световните банки са точно толкова големи и взамимносвързани, колкото бяха тогава. Освен това, те остават зависими от краткосрочни източници на капитал, вместо да разчитат на солидна база от депозитари.

МВФ отбелязва, че в много държави закъсали заемодатели бяха поглънати от по-силните си конкуренти в разгара на криазата, оставяйки пазара още по-консолидиран, отколкото бе преди 2008 г.

„Като цяло, рисковете за финансовата система се запазват. Конкретно, притеснение буди мащаба на институциите и засилената консолидация на сектора.” – се отбелязва в доклада. Според експертите на МВФ, потенциалното бъдещо въвеждане на някои нови деривати ще доведе до засилване на сложността на предлаганите продукти и ще увеличи опасността от неточно изчисляване на рисковете.

И докато водещите глобални икономики, включително САЩ и еврозоната, се борят с икономическия застой, от МВФ се притесняват от евентуалните негативни ефекти от поддържането на ниски лихвени равнища и от радикалните монетарни политики на централните банки.

Институцията призовава регулаторите да засилят контрола над небанковите финансови институции като хедж фондове, и да окуражат сектора като цяло да предлага по-опростени продукти.

Според МВФ, не би било зле изцяло да се забрани на банките да участват в някои рискови дейности, вместо да се надяваме, че по-строгите изисквания за капиталова адектватност ще се окажат достатъчна защита сами по себе си.

 

  • Етикети:

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.81162
  • GBP
    1
    2.27467
  • JPY
    100
    1.15805
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички