Нов проект за стимулиране на икономиката е внесен в Конгреса на САЩ


Нов проект за стимулиране на икономиката е внесен в Конгреса на САЩ
Снимка: Getty Images/Guliver

2262

Поредната версия на пакета от спешни мерки за стимулиране на растежа на американската икономика беше представена в понеделник в Конгреса. Законопроектът е изготвен от група членове на Сената на Конгреса, представляващи както Демократичната, така и Републиканската партии, съобщава ТАСС.

Документът се състои от две части: пакет от мерки за 748 милиарда долара, по които е постигнато споразумение, както и отделен пакет за 160 милиарда долара, по който законодателите от двете страни все още не са се споразумели.

Втората част включва, по-специално, отпускане на допълнителни средства за борба с пандемията на държавните органи, на които републиканците се противопоставят. Първата част от законопроекта включва увеличение на федералните обезщетения за безработица, увеличаване на финансирането за образование, както и средства за производство и разпространение на ваксини в цялата страна.

По този начин, според идеята на авторите на инициативата, е много вероятно Конгресът да одобри поне първата част от законопроекта. Друг проект, също подготвен от сенатори от двете партии, не получи подкрепа от републиканските лидери по-рано този месец.

Както отбелязва новинарският портал „Axios“, много членове на Конгреса виждат представения в понеделник законопроект като най-реалистичното и ясно изразено компромисно решение за разпределяне на помощта за борба с коронавируса.

Демократичните и републиканските лидери обаче го виждат само като отправна точка за по-широки консултации, а не като окончателен документ. Конгресът трябва да завърши работата по нов стимулационен пакет преди края на седмицата, за да го включи в проектобюджета за тази фискална година (започнал в страната на 1 октомври).

В началото на декември американският президент Доналд Тръмп обяви, че е готов да одобри спешен пакет за стимулиране на растежа на американската икономика, ако демократите и републиканците в Конгреса могат да постигнат съгласие по нейните разпоредби.

Контролираната от демократите Камара на представителите и Сенатът на мнозинството от републиканците продължават да спорят относно размера на следващия пакет стимули. Според демократите тя трябва да надхвърли $ 2 трилиона, а републиканците настояват за $ 500 млрд. Към днешна дата американската администрация е отпуснала със съгласието на Конгреса над $ 6 трилиона за спешни мерки за стимулиране на икономическия растеж, като се вземат предвид стъпките, предприети от системата на Федералния резерв на САЩ (Централна банка).

Още: Дефицитът и дългът на САЩ се изстреляха до рекордни нива

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83957
  • GBP
    1
    2.26558
  • JPY
    100
    1.18888
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички