Новата Турция: голяма, богата и силна


Новата Турция: голяма, богата и силна
Снимка:

9952

По-добре регионална сила в Близкия изток, отколкото "лошият ученик" на Европа: почти незабелязано бурно развиваща се Турция се отвръща от ЕС. И може да си го позволи: икономиката й процъфтява, докато европейската куца.

Еврото се клати, западноевропейската икономика стагнира, Гърция е във фалит, а Турция успява блестящо да се справи с всички тези предизвикателства: през 2011-та икономиката й отбеляза прираст от близо 10%, с което турците надминават дори китайците. И през тази година БВП се е увеличил с 3 на сто. Очакванията на ОИСР са, че през 2013-та турската икономика ще нарасне с 4,5%.

В продължение на десетилетия пълноправното членство в ЕС беше една от най-важните цели на Турция. Сега обаче Анкара се дистанцира от Брюксел, стараейки се да стане регионална сила в Близкия и Средния изток. Вицепремиерът на страната Али Бабаджан неотдавна заяви, че присъединяването към ЕС си остава "дългосрочна стратегическа цел", но "без особен приоритет".

Европа да внимава!

Експерти предупреждават, че Европа ще загуби, ако остави Турция изцяло да се преориентира на Изток. Икономистът и европеист Бахри Йълмаз от Истанбулския университет препоръчва на ЕС спешно да приеме Турция в Общността, преди тя окончателно да се разочарова и отвърне. Аргументите му са предимно икономически: Турция е на път да се превърне във важна икономическа сила. През 2030 г. Турция вече ще е четвъртата по сила икономика в цяла Европа, предричат експертите.

Това никак не е утопично. Отдавна вече Турция произвежда повече автомобили, отколкото Италия. Машините, текстилът, плодовете и зеленчуците "made in Turkey" са експортен шлагер. В същото време бързо се увеличава и населението. От 74 милиона днес до 2025 г. то ще нарасне на близо 90 милиона - ако всичко върви според предвижданията на консервативния премиер Реджеп Тайип Ердоган. А 90 милиона души - това си е огромен пазар.

Турците за пример

Разбира се, Турция също си има проблеми: висок външнотърговски дефицит, зависимост от вноса на енергия, лошо образование. Дълго време, особено в очите на консервативните кръгове в Берлин или Брюксел, Турция имаше имиджа на прекалено голяма, прекалено бедна и прекалено мюсюлманска. Дали Турция се нуждае от ЕС повече, отколкото ЕС от Турция, не е съвсем изяснено и до днес.

По отношение на по-бедните страни на Юг или Изток от нея Турция отдавна се е превърнала в пример за благосъстояние и демокрация. Вярно е, че все още има недостатъци по отношение на човешките права, правата на жените и малцинствата, което пречи на Турция да се присъедини към ЕС. Затова пък старите й слабости като лабилният банков сектор, протекционизмът и задлъжняването вече са излекувани.

Еуфорията по ЕС чезне

След кризата от 2001 г. Турция проведе реформи, които бяха наистина внушителни. "Правилата за капиталово покритие на турските банки в момента са значително по-строги, отколкото валидните в ЕС", казва германски експерт. И изобщо, на турците някак си им дойде до гуша да се съобразяват с твърде негъвкавия "стар континент": докато през 2004 г. седем от всеки десет турци са искали да видят страната си в ЕС, сега това се струва привлекателно на едва 38% от населението.

Източник: Дойче веле

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички