Нови правила за европейските рейтингови агенции


Нови правила за европейските рейтингови агенции
Снимка:

857

Кредитните агенции, опериращи на територията на Европейския съюз, ще трябва да се съобразяват с нови правила, които урегулират дейността им.

Съгласно споразумение, постигнато между Европейския парламент, Европейския съвет и Европейската комисия, ще има три фиксирани дати всяка година, на които агенциите трябва да публикуват актуализация на държавни кредитни рейтинги. Освен това се ограничават възможностите едно лице да притежава както кредитни агенции, така и предприятия, компании и фирми, които агенциите оценяват.

Темата за влиянието на рейтинговите агенции стана особено популярна с избухването на световната икономическа криза. Според много анализатори кредитните агенции и техните оценки са един от факторите, които помогнаха на пазарите да полудеят. Най-влиятелните агенции в световен мащаб са „Стандарт енд Пуърс”, „Муудис” и „Фич”.

В последно време критиките към тях не спират, като съмнения относно оценките им винаги има. Типичен пример в това отношения са рейтингите на САЩ и Франция. През август миналата година „Стандарт енд Пуърс” отряза отличния рейтинг на американската икономика, но „Муудис” не се съгласи с тази оценка и даде само негативна перспектива за развитие на щатската икономика. През тази година обаче, веднага след като „Стандарт енд Пуърс” свали и отличния рейтинг на Франция, „Муудис” подкрепи позицията на своите колеги.

Покрай понижението на американския рейтинг „Стандарт енд Пуърс” направи една огромна грешка – анализаторите ѝ сбъркаха при изготвянето на оценката си с 2 трилиона долара. Агенцията веднага прати официално съобщение и промени мотивите за понижението на щатския дълг, но пазарите вече бяха реагирали.

Интересно обстоятелство за политиката на големите агенции е и фактът, че главният акционер на „Муудис” е Уорън Бъфет, който има значителни инвестиции в американски облигации – около 40 млрд. долара. Негова е и крилатата фраза, че САЩ не може да страда от дългова криза – „Дълговете ни се оценяват в долари – ако имаме нужда да плащаме, просто ще си напечатаме”.

И „Стандарт енд Пуърс”, и „Муудис” са американска собственост, докато „Фич” е френска агенция. Съответно „Фич” още не е свалила рейтинга на Франция, като френската икономика е поставена под наблюдение с негативна перспектива и „Фич” евентуално ще понижи рейтинга ѝ едва през 2013 година.

Ивайло Петров

  • Етикети:

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80361
  • GBP
    1
    2.28258
  • JPY
    100
    1.15757
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички