Обама - следващата жертва на дълговата криза?


Обама - следващата жертва на дълговата криза?
Снимка:

463

Световната финансова криза, която взе жертви сред световните лидери, заплашва на свой ред Барак Обама, кандидат за втори мандат на президентските избори в САЩ през ноември, коментира в свой анализ АФП.

Американският президент говори за "труден период", отдавайки почит на френския си колега Никола Саркози след поражението му в неделя, намек за кризата, която избухна през есента на 2008 г. в САЩ и се разпространи в останалия свят.

Откакто Обама встъпи в длъжност в началото на 2009 г., ръководителите на Великобритания, Испания, Италия, Ирландия, Дания, Португалия и Гърция трябваше да напуснат властта заради поражения или оставки, предизвикани от най-тежката криза, ударила световната икономика след 1930 г.

Подобно на бившите си европейски партньори, Обама, който ще се бори за втори четиригодишен мандат на 6 ноември, е изправен пред трудни обстоятелства - висока безработица, огромен държавен дълг и песимистично настроена средна класа. Освен това продължаващата дългова криза в еврозоната заплашва възстановяването на американската икономика.

Съществува универсален закон за изборите, той е, че е важна икономиката и начинът, по който хората усещат конюнктурата - дали тя върви към по-добро или към по-лошо, отбелязва Хедър Конли, експерт по европейска политика от организацията CSIS във Вашингтон.

Според анкети, публикувани в понеделник от специализираното издание "Политико", Обама превъзхожда републиканеца Мит Ромни по темите на външната политика, защитата на средната класа и на ценностите.

Но само 48% от американците смятат, че той ще се справи по-добре от опонента си (46%) в създаването на работни места. Ромни изпреварва настоящия президент с три пункта по доверие в управлението на икономиката.

Американската избирателна система за президентските избори, с големите избиратели, определяни щат по щат, може да защити Обама, тъй като някои ключови области се съживиха след рецесията през 2007-2009 г.

И макар заетостта да остава тема, предизвикваща безпокойство, официалният процент на безработицата намаля до 8,1% през април, макар че още е далеч от 5% в началото на 2008 г., но бележи значителен спад спрямо 10%, достигнали в разгара на кризата. И САЩ, за разлика от много европейски страни, отбелязват растеж.

Според Данте Скала, професор от университета в Ню Хемпшир, последиците от кризата за шансовете на Обама на изборите са неясни, защото тя започна преди той да встъпи в длъжност.

Известно правило е, че настоящите управляващи поемат тежестта на слабата икономика в урните, отбелязва Скала.

Обама може да се възползва от факта, че Ромни, бивш бизнесмен мултимилионер, изглежда още по-отдалечен от сините якички. Но републиканецът се възползва от песимизма, който изпитва голяма част от средната класа.

Президентът е симпатичен човек, но той никога не е заемал пост в частния сектор. Той никога не е създавал работни места, казва Ромни.

Изправен пред невъзможността да базира предизборната си компания върху икономическите си резултати, Обама възприе лозунга "Напред", който призовава за поглед повече към бъдещето, отколкото към миналото.

Истинският въпрос, този, който ще промени вашия живот и този на децата ви, не е начинът, по който се справяме днес, а в бъдеще, обяснява Обама.

Но Ромни отказва подмяната на темите.

Президентът Обама иска избирателите да вярват, че той не е бил президент през последните три години, отбеляза говорителката на републиканеца Аманда Хенеберг.

  • Етикети:

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички