Облачен бизнес климат през горещия август


Облачен бизнес климат през горещия август
Снимка:

411

През август 2012 г. общият показател на бизнес климата в страната се понижава с 3.3 пункта спрямо юлското си равнище, обявиха от НСИ.

По-неблагоприятен е бизнес климатът във всички наблюдавани отрасли - промишленост, строителство, търговия на дребно и услуги.

Съставният показател „бизнес климат в промишлеността” намалява с 2.8 пункта в сравнение с предходния месец, което се дължи на влошените оценки на мениджърите за настоящото бизнес състояние на предприятията.

Анкетата отчита и намаление на осигуреността на производството с поръчки от чужбина, което е съпроводено с понижени очаквания за дейността на предприятията през следващите три месеца.

Несигурната икономическа среда и недостатъчното търсене от страната продължават да са основните фактори, посочвани от промишлените предприемачи като пречка за развитието на бизнеса им.

Значително се влошава ситуацията в строителството.

В сравнение с юли съставният показател „бизнес климат в отрасъла” спада с 6.9 пункта, главно поради увеличения песимизъм в очакванията на строителните предприемачи за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца, като и очакванията им относно строителната активност през следващите три месеца са по-неблагоприятни. По отношение на заетите в бранша прогнозите са също в посока на намаление.

През август се засилва и отрицателното влияние на фактора „недостатъчно търсене”, отчитат статистиците.

Облаци и в търговията на дребно.

Съставният показател „бизнес климат в сектора” се понижава с 1.7 пункта спрямо предходния месец, което се дължи на по-умерените оценки на търговците на дребно за бизнес състоянието на предприятията. Същевременно обаче очакванията им за следващите шест месеца са по-благоприятни.

Лек оптимизъм е регистриран и в прогнозите по отношение на поръчките към доставчиците и обема на продажбите за следващите три месеца.

През август съставният показател „бизнес климат в сектора на услугите” се понижава с 2 пункта в сравнение с юли, поради изместване на очакванията на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца от „по-добро” към запазване на „същото”.

Същевременно обаче очакванията им по отношение на търсенето на услуги през следващите три месеца са по-благоприятни, но то няма да бъде съпроводено с допълнително наемане на персонал.

По отношение на продажните цени мениджърите от всички сектори не очакват повишение през следващите три месеца.

 

 

  • Етикети:

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички