Облаците над руската икономика се сгъстяват


Облаците над руската икономика се сгъстяват
Снимка: Getty images/Guliver

3088

Руското общество е изправено пред важно решение: да се съгласи на продължителна стагнация с увеличаване на бедността и на изоставане от развитите страни и близките си съседи, пише в. „Независимая газета“.

Правителството е взело решение за дългосрочен план на развитие, който не предлага никакво особено развитие. Този план е оформен под формата на проекта за бюджет в рамките на три години, който беше предложен на обществеността - „в пълно съответствие с действащото законодателство“. Фактът на утвърждаването на този бюджет от парламента ще означава обществено съгласие с ръста на бедността и изоставането на страната от нейните конкуренти. И няма да има никаква измама – основните числа и ключови решения в перспектива вече са публикувани и чакат утвърждаване от обществото.

“Т.е. като в съветските времена властите обещаваха на гражданите постоянен ръст на благосъстоянието – и лъжеха. А сегашните власти обещават ръст на бедността – и не лъжат”, пише „Независимая газета“.

През последните девет години руската икономика е нараснала с 1,7%. Средният годишен прираст на БВП фактически е бил близко до нулата, по-точно под 0,2%. Сега се предлага на обществото да се съгласи с второ „загубено десетилетие“, през което Русия ще продължи да изостава от останалата част от света по темпове на развитие с няколко пъти.

През първото „загубено десетилетие“ гражданите на Русия видяха как по размер на заплатите ги изпреварва Китай, а по потребителски разходи – Казахстан. При това нивото на бедността се оказа на рекордно високо равнище за последните 10 г., а БВП падна за няколко години със 74% в доларово изражение.

През 2020 г. Китай, Индия и Турция ще изпреварят Русия по БВП на глава от населението. Към 2025 г. Русия може да се срине в глобалния рейтинг на икономиките от 6-то на 10-15 място. По обем производство на глава от населението Русия вероятно ще се плъзне от сегашното 52-ро място в света на 65-70 място.

От „Независимая газета“ добавят, че през последните 26 г. икономиката на Русия е нараснала с 13 %, а световният БВП се е увеличил за същия период със 148%.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички