Обмислят специална сметка за спасяването на Гърция


Обмислят специална сметка за спасяването на Гърция
Снимка:

523

За спасяването на Гърция може да бъде създадена специална сметка, предложи днес председателят на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер в ефира на берлинското радио РББ, предадоха ДПА и ИТАР-ТАСС.

"Проблемът с плащането (от Атина) на дълговете" може да се реши "с помощта на специална сметка".

Според Юнкер обаче трябва да бъдат изяснени всички подробности, свързани със създаването на такъв механизъм, който би дал на инвеститорите гаранции, че ще могат редовно да получават лихвите по отпуснатите от тях заеми.

Председателят на Еврогрупата, обединяваща финансовите министри от еврозоната, отново призова Атина да приеме допълнителни мерки за икономии на държавни средства и да постигне споразумение с частните кредитори за отписване на част от гръцките задължения.

"Без изпълнението на тези условия няма да има втори план за подпомагане на Гърция", посочи Юнкер, цитиран от ИТАР-ТАСС. Юнкер, който е и премиер на Люксембург, подкрепи днес исканията на Париж и Берлин Гърция да даде приоритет на изплащането на дълга пред другите разходи на правителството, отбеляза БТА.

 Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу днес се изказа за оставане на Гърция в еврозоната, след като един от членовете на Комисията холандската еврокомисарка Нели Крус заяви, че няма да е драма, ако Гърция излезе от валутния съюз, предаде агенция АНА-МПА, като се позовава на Франс прес.

Искаме Гърция да остане в еврозоната, обяви Барозу на съвместна пресконференция с французина Жак Делор, който в миналото бе председател на Европейската комисия (от 1985 г. до 1994 г.).

Цената на евентуално излизане на Гърция от еврозоната би била по-висока от цената, която би имало продължаването на подкрепата за Гърция, каза Барозу.

Председателят на Еврокомисията изрази оптимизъм, че е възможно скоро да бъде постигнато споразумение, което ще позволи да бъде намалена една част от гръцкия дълг, притежаван от банки и инвестиционни фондове, от една страна, и да бъдат отпуснати нови заеми от Европа и МВФ на Атина, за да може Гърция да избегне неплатежоспобосност, от друга.

Намираме се много близо до окончателно споразумение в Атина, каза Барозу. Правим всичко възможно, за да стигнем до решение, допълни той.

Всеки момент политическите лидери Георгиос Папандреу на ПАСОК, Андонис Самарас на Нова демокрация и Георгиос Карадзаферис на ЛАОС трябва да получат от премиера окончателния проект на предварителния договор за новата икономическа програма, която Атина ще се ангажира да изпълнява, за да получи втория заем и която е била съгласувана с тройката след многодневни преговори с нея, приключили тази сутрин.

Смята се, че на тези преговори е било договорено да бъдат оставени непокътнати даваните в частния сектор 13-а и 14-а заплати, минималната заплата да бъде намалена с 20 на сто, а допълнителните пенсии да бъдат орязани с 15 на сто.

Друга рестриктивна мярка е тази година да бъдат уволнени 15 хиляди държавни служители заради закриване на редица държавни предприятия и ведомства.

Неотстъпчивите искания на тройката за ново затягане на коланите изкара днес на улиците хиляди гърци в рамките на свиканата от синдикатите 24-часова стачка.

  • Етикети:

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички