Обратно към гулдена


Обратно към гулдена
Снимка:

467

Холандците трябва да спестяват. Но междинното правителство е зависимо от гласа на десния популист Херт Вилдерс - и той не желае да възприеме плановете, а по-скоро би върнал страната обратно към гулдена, пише германският в.”Берлинер цайтунг”, цитиран от Фокус.

В еврокризата холандците винаги са се считали за тесни съюзници на германското правителство, когато става дума за строги условия за спестяване за другите страни  членки на ЕС. Сега обаче Холандия има проблем.

Миналия петък едва беше подписан европейският фискален пакт със строги правила за дефицита, и вече се появяват първите предупреждения към холандския премиер, Марк Руте.

Председателят на Европейския съвет, Херман ван Ромпой, напомня за икономии, а и германският канцлер Ангела Меркел изисква от Амстердам по-добра дисциплина по съкращаване на разходите.

Най-късно до три седмици трябва да бъде представено решението по пакета за икономии. Като прелюдия към съвещанието в понеделник, Херт Вилдерс изненада с предложение - той поиска завръщането на страната към старата национална валута - гулден. Досега Вилдерс винаги е изисквал оттеглянето на Гърция от еврозоната.

За да защити своето предложение, той представи едно проучване на реномирания (и настроен критично към еврото) изследователски институт „Лобмард стрийт” в Лондон, според което еврокризата и помощите за Гърция ще натоварят всеки холандец с 2 700 евро.

  • Етикети:

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички