Оланд печели първи тур на изборите във Франция


Оланд печели първи тур на изборите във Франция
Снимка:

414

Социалистът Франсоа Оланд печели първия тур на изборите за президент във Франция с 27,7% от гласовете. Втори остана кандидатът на десните и действащ президент Никола Саркози, който получава около 26.6%.

Това са частичните резултати след преброяване на близо 70 процента от гласовете, съобщи БГНЕС.

Започва нова динамика на резултатите, тъй като на 6 май ще се срещнат само двама, за разлика от надпреварата, в която участваха 10 души. Според публикувани след първия тур резултати от социологически сондажи на Ipsos и Ifop, на 6 май Оланд ще спечели президентската битка с 54% срещу 46% от гласовете за Никола Саркози.

Никола Саркози оправда част от резултатите с кризата, която преживява и Франция редом с другите страни по света.

Той приветства французите за високата им активност и призова съперника си Оланд на три дебата. Социалистът е съгласен само на традиционния един между двата тура на изборите.

Французите гласуваха на първия тур с по-голяма от очакваната активност в това доминирано от кризата време. Участието достигна повече от 80 процента. Това е доста висок процент, въпреки че е по-малко в сравнение с 2007 г. (83,77%). Всичките избиратели с право на глас са около 44,5 милиона.

В следващите две седмици те ще изберат кой от двамата ще застане начело на една от основните световни икономики, ядрена сила и постоянен член на Съвета за сигурност на ООН. Президентът на Франция има мандат от 5 години и значителна персонална власт с малко аналози в демократичния свят.

Кризата в еврозоната се отрази върху кампанията. Въпреки заявяваните намерения на кандидатите, избирателите във Франция имат малко илюзии по отношение на възможностите за маневри на бъдещия президент.

Новият президент ще назначи "преходен" премиер и кабинет, които да управляват, докато бъде избран нов парламент на изборите на 10 и 17 юни.

След това може да бъде сформирано ново правителство в зависимост от състава на парламента. Историята показва, че парламентарните избори обикновено се развиват по същия начин като президентските, когато се провеждат по едно и също време.

Оланд има големи шансове да стане президент на Франция, а това е „важен сигнал” за необходимостта от промяна на рестриктивната политика, която е наложена на цяла Европа, коментира АФП.

Избирането на Оланд за президент би бил важен сигнал за цяла Европа – това означава, че има алтернатива на политиката, провеждана от германския канцлер Ангела Мерел и френския президент Никола Саркози, които залагат всичко на икономиите и не правят нищо за икономическия растеж, посочи председателят на Социалдемократическата партия Зигмар Габриел.

  • Етикети:

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички