Оланд си даде 2 години за възстановяване на икономиката


Оланд си даде 2 години за възстановяване на икономиката
Снимка:

388

Франсоа Оланд си даде две години, за да възстанови френската икономика, коментира френският печат.

Френското правителство понижи прогнозата за ръст на брутния вътрешен продукт през 2013 г. от 1,2% до 0,8%, но разчита на по-добър резултат.

В неделя вечерта френският президент представи серия мерки, с помощта на които правителството трябва да се справи с високата безработица, влошената конкурентоспособност, големите дефицити и исторически големия дълг на Франция.

Оланд отговори на опасенията на французите, като обяви точна програма за реализирането на значителни икономии на стойност 30 милиарда евро. Целта е да намали публичния си дефицит до 4,5% през 2012 и до 3% през 2013 година, пояснява вестник „Фигаро”.

Представяйки първо стратегията си за борба с безработицата, Оланд подчерта: „Казвате ми да ускоря темпото. Ето, ускорявам го”, пише в. „Поан”.

Президентът обяви, че целта му е до една година да преобърне тенденцията за ръст на безработицата. Той обеща, че ако социалните партньори не успеят да се споразумеят за компромис, който да гарантира както защитата на работниците, така и сигурността на предприятията, правителството ще поеме нещата в свои ръце. Оланд даде срок за постигане на споразумение до края на годината.

Относно данъците, държавният глава заяви, че държавата ще се опита да събере 10 милиарда евро от френските домакинства, най-вече от заможните граждани.

В тази връзка той потвърди увеличаването на данъка за приходи над 1 милион евро до 75%, като разясни, че тази мярка ще е валидна само за срок от две години.

Досега най-високите изчисления за необходимите финанси бяха на Сметната палата, която в края на юли обяви, че за икономическото оздравяване на Франция ще са необходими 33 милиарда евро, и то ако икономическият ръст през 2013 година достигне 1%. Сега обаче правителството очаква икономиката да отчете ръст от едва 0,8%.

Как тогава е възможно бюджетните усилия да са на стойност едва 30 милиарда евро? Оказва се, че Оланд обяви мерки, които ще допълнят вече заложени в бюджета мерки за 6 милиарда евро. Така, цялата сметка, която ще платят французите, възлиза на 36 милиарда евро, или с 3 милиарда евро повече от изчисленията на Сметната палата.

А неизбежната математическа логика показва, че 0,1% по-малко в икономическия ръст изисква 1 милиард евро повече бюджетните съкращения.

  • Етикети:

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички