Оли Рен критикува Испания и хвали Италия


Оли Рен критикува Испания и хвали Италия
Снимка:

540

Италия върви по правилния път, докато Испания трябва да реши сериозни проблеми. Това заяви еврокомисарят по икономика и монетарна политика Оли Рен пред Европейския парламент.

Испания ще се сблъска със сериозни проблеми, особена тревога буди безработицата сред младежите, предизвикана от края на кредитния бум и спукването на балона на пазара на недвижимите имоти, каза той, цитиран от Блумбърг и БГНЕС.

Корекцията след кризата е започнала със стремително съкращаване на дела на строителния сектор, намаляване на дефицита на външнотърговския баланс и минимално подобряване на ценовата конкурентоспособност. За съжаление през миналата година рязко скочи бюджетния дефицит на Испания, посочи Рен.

Спадът в испанската икономика беше обусловен преди всичко от действията на регионалните власти. По тази причина е важно Испания да предприеме конкретни мерки за осигуряване на устойчив бюджет на своите автономни провинции, призова Рен.

Парично-кредитната политика на Испания, препоръчана от Европейската комисия и Еврогрупата, дава възможност да се спази баланса между необходимата консолидация на държавните финанси и страховете по повод на икономическия растеж, заяви той.

Спирайки се на ситуацията в Италия, Оли Рен отбеляза, че усилията на страната за бюджетна консолидация, предприети още през 2010, значително са съдействали за възстановяването на доверието във финансовите пазари.

 В същото време устойчивостта на италианските държавни финанси и растежът на заетостта зависят от икономическите перспективи, особено днес – в контекста на рецесията, каза той.

 Мерките за отстраняването на старите структурни проблеми и увеличаването на потенциала за растеж на италианската икономика са определени и наистина всестранни и широкомащабни. Строгото изпълнение на вече одобрените мерки, насочени към развитието на конкуренцията на пазара на стоки и услуги, подобряват условията за правене на бизнес, смята Рен.

Следващата важна стъпка за Италия е приемането от парламента на дългоочакваната реформа в сферата на заетостта, добави той.

  • Етикети:

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.81162
  • GBP
    1
    2.27467
  • JPY
    100
    1.15805
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички