Оправдан ли е европейският оптимизъм


Оправдан ли е европейският оптимизъм
Снимка:

448

В белгийската столица днес се открива двудневна среща на Европейския съюз. Основната тема ще бъде дълговата криза в страните от еврозоната, като ще се обсъжда преди всичко ситуацията в Гърция. Участниците също така ще засегнат финансовите проблеми на Кипър и Испания.

Европа се променя, ЕС и еврозоната вече изглеждат по-добре, Големият взрив се отлага. Такъв един оптимизъм е завладял Брюксел в навечерието на срещата. Оправдан ли е той?

Паниката засега е напуснала Брюксел. Никой в момента не очаква Големия взрив, при който Валутният съюз ще се разпадне, коментира "Дойче Веле".

Канцлерката Ангела Меркел дори вижда Гърция като трайно оставаща в него, макар последният доклад на Тройката още да не е излязъл и всички да знаят, че гръцката програма за икономии и реформи безнадеждно куца.

Най-важната причина за относителното спокойствие в момента е, че ЕЦБ временно пое кормилото на спасителната политика, като обяви че ще изкупува в неограничен размер облигации на закъсалите държави.

Глътка въздух за Европа

ЕС се възползва от тази глътка въздух, смята домакинът на европейската среща на върха и председател на Европейския съвет Херман ван Ромпой. "Резултатите вече се виждат: например растящата конкурентоспособност и увеличаващият се износ на Испания, Португалия и Ирландия". Дефицитите в обществената сфера постепенно в цяла Европа намаляват, различията започват да се изглаждат. "Пред очите ни Европа се променя. Нашият съюз и архитектурата на еврозоната днес вече изглеждат по-различно, отколкото преди три години. Тези промени ще продължат", казва Ромпой.

На европейската среща на върха в четвъртък и петък ще се обсъжда междинният доклад, изготвен от председателя на ЕК Жозе Мануел Барозу, председателя на Европейския съвет Херман ван Ромпой, шефа на ЕЦБ Марио Драги и шефа на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер. Според критиците, в доклада се съдържат обаче редица неясни формулировки.

Великобритания е скептична към промяна на европейските договори и не подкрепя идеята за фискален пакт. Същевременно Лондон настоява за по-бързо и трайно решение на дълговата криза. Германия воюва за фискалния пакт, а според финансовия й министър Волфганг Шойбле, трайното решение на дълговата криза преминава през отчасти и радикални промени в европейските договори.

Шойбле иска да бъде създаден еврокомисар по единната валута, който да има широки правомощия, свързани с националните бюджети. Неговото предложение за промени в договорите на ЕС също са залегнали в дневния ред на срещата на върха в Брюксел.

  • Етикети:

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80361
  • GBP
    1
    2.28258
  • JPY
    100
    1.15757
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички