Оптимизъм за втория спасителен план


Оптимизъм за втория спасителен план
Снимка:

421

Оптимизъм в началото на днешната среща на финансовите министри от еврозоната в Брюксел.

Световните лидери очакват да бъде дадена "зелена светлина" за новата помощ за Гърция, с което да бъде избегнат фалит на страната през март.

При пристигането си много от участниците, сред които гръцкият министър Евангелос Венизелос и германският му колега Волфганг Шойбле, изразиха оптимизъм във връзка с плана, предвиждащ опрощаване на гръцки дълг за 100 милиарда евро от частните кредитори и държавна помощ от 130 милиарда евро.

Остават обаче определен брой въпроси, които трябва да бъдат уредени.

Шойбле посочи дела на частния сектор в помощта, устойчивостта на гръцкия дълг, който трябва да бъде сведен до 120 процента от брутния вътрешен продукт (БВП) през 2020 г., контрола над прилагането на реформите в страната, а също и приноса на Международния валутен фонд в държавната помощ.

Гърция положи "много големи усилия", за да получи втори спасителен план, който да й помогне да избегне фалит, заяви в Брюксел управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард, цитирана от Франс прес.

"Гърция очевидно направи много големи усилия. (...) Гръцкият народ положи значителни усилия, сега трябва и другите страни (по преговорите - бел. ред.) да направят усилия и МВФ е готов да работи върху тази основа", каза Лагард на пристигане за срещата на финансовите министри от еврозоната.

САЩ ще насърчат МВФ да подкрепи споразумението за икономическите реформи на Гърция, става ясно от съобщение на американския министър на финансите Тимъти Гайтнър, цитирано днес от гръцките медии и БТА.

 

  • Етикети:

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички