Още две години агония за испанската икономика


Още две години агония за испанската икономика
Снимка:

556

Главоболието на испанската икономика скоро няма да бъде излекувано. Голямата безработица и "изтощеният" банков сектор още дълго ще мъчат Испания.

Във вторник Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) прогнозира още проблеми за Испания през следващите две години.

Според организацията страната ще остане в рецесия, а над една четвърт от населението ще е без работа, пише вестник "Ел Паис".

Според прогнозите правителството няма да успее да постигне целта си за намаляване на дефицита до 5,3% през тази година и 3,3% през 2013 година.

ОИСР очаква испанската икономика да се свие с 1,6% през текущата година и с 0,8% през следващата. Безработицата ще се увеличи от 24,5% до 25,3% през 2013 година.

Макроикономическите перспективи на Испания са по-лоши от тези, пред които беше изправена Ирландия, особено по отношение на растежа и безработицата, смята и Институтът за международни финанси в последния си доклад за световния икономически ръст.

Испанските банки може да имат нужда от допълнителни 76 милиарда евро, за да покрият възможните загуби от съмнителните вземания, които може да достигнат 260 милиарда евро заради влошаването на икономическата ситуация в страната, предупреждават от там.

Според институцията загубите от отпуснатите от банките кредити може да възлязат между 218 и 260 милиарда евро, ако към Испания се приложи сценарият от Ирландия, съобщи Ройтерс.

В понеделник испанското министерство на икономиката обяви, че централната банка е избрала Роланд Бергер от Германия и Оливър Уайман от САЩ да направят независим одит на активите на испанските банки.

Целта на допитването до външните консултанти е да се увеличи прозрачността и да се разсеят окончателно съмненията относно оценката на банковите активи в Испания.

Двете консултантски фирми ще направят цялостна оценка на баланса на банките и на тяхната способност да устояват на трудни ситуации. След това министерството планира да наеме трима съветници, които ще бъдат натоварени с изготвянето на детайлен анализ доколко са се влошили банковите имуществени активи.

Испания не се нуждае от никаква чужда помощ за своите банки, които пострадаха, след като огромен брой заеми бяха обявени за "лоши" при рухването на пазара на недвижимо имущество през 2008 г., побърза да успокои испанският министър на икономиката Луис де Хинос.

Само преди десет дни правителството инструктира банките в страната да отделят настрана допълнителни 30 милиарда евро за 2012 г., в случай че се повтори кризата с пазара на недвижимо имущество.

  • Етикети:

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички