П. Димитров: Основната грешка на ГЕРБ е замразяването на доходите


П. Димитров: Основната грешка на ГЕРБ е замразяването на доходите
Снимка:

2847

"Основната грешка на това правителство е замразяването на доходите на гражданите", заяви на пресконференция в Добрич депутатът от Коалиция за България Петър Димитров, предаде Агенция "Фокус".

С брифинга беше открит новият политически сезон за БСП в района. Народният представител коментира проектобюджета за следващата година, като го определи като един от най-скандалните.

На практика, по думите на депутата, управляващите купуват народа със собствените му пари и с този бюджет реално доходите на хората ще бъдат намалени. Според Петър Димитров би трябвало правителството да търси механизми да се задържат българите в страната, да работят тук, а не масово да се емигрира, както се случва в последните години.

"Недопустимо е да се обучават академично млади хора тук и веднага след това те да се реализират в чужбина. В този контекст управляващите трябва да обърнат внимание на процесите и да ги трансформират, тоест нещата трябва да се обърнат – България трябва да купува “мозъци”, а не да ги продава", категоричен е Петър Димитров.

Според него много ценно би било да се разработи програма за вдигане на доходите на гражданите и тя да се изпълнява, който и да е на власт. "Едно от нещата, които трябва да залегнат в подобна програма, е увеличението на минималната работна заплата", каза Петър Димитров.

Той коментира и идеята за облагане на банковите депозити. Според депутата този данък е несправедлив, няма икономическа обосновка и с въвеждането му, в живота на обикновените хора до инфлацията се нарежда и самото правителство, “за да може и то да гризне от пая и да няма за хората”.

Бяха дадени примери със страни като Германия и САЩ, където има необлагаем минимум на банковите депозити. На тезата на финансовия министър Симеон Дянков, че сегашният бюджет е на увеличените доходи, Петър Димитров отговаря по следния начин: “Това е прощалната пица на Дянков и като цяло се надявам, че пицарията затваря”.

Редактор: Георги Иванов

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички