Парите по ОПРР потичат към култура и туризъм


Парите по ОПРР потичат към култура и туризъм
Снимка:

406

Тече подготовка за следващия програмен период на Оперативна програма "Регионално развитие" (ОПРР).

Това каза ръководителят на Управляващия орган на Оперативна програма "Регионално развитие" (ОПРР) Деница Николова на Годишна конференция за отчитане на напредъка по ОПРР в троянското село Орешак, предаде агенция „Фокус”.

Вървим с добри темпове и не виждам пречка до края на годината да имаме един първоначален готов вариант на ОПРР – разписан, с който да започнем преговорите с Европейската комисия за финансиране, дори и да се променят след това регламентите, каза Николова.

Тя посочи, че мерките, които подпомагат развитието на туризма и културното наследство, отново ще бъдат включени в ОПРР.

По този приоритет предвиждаме да бъде най-големият финансов ресурс на програмата – над 60% от финансовия ресурс ще бъде разпределен към конкретните бенефициенти-градове, каза Николова.

Останалите приоритети са устойчиво интегрирано градско развитие в рамките на интегрираните планове, държавна образователна инфраструктура, държавна здравна и социална инфраструктура, енергийна ефективност и финансов инженеринг, обясни Николова.

Николова каза, че в момента пътната инфраструктура – втори, трети клас пътища и частично четвърти клас или общинската пътна мрежа - се финансира по ОПРР, но за в бъдеще въпросът е отворен.

Дефинирани са нуждите, които имаме за следващия програмен период и за нас е важно да подсигурим финансиране за този тип пътна мрежа, защото втори, трети и четвърти клас пътища, които се нуждаят от рехабилитация са в пъти повече от пътищата първи клас. Ние имаме уверение от Европейската комисия, че те ще бъдат приоритетни, каза Николова.

Има две хипотези за това финансиране – дали ще бъде по ОПРР, както е в настоящия програмен период, или финансирането ще бъде прехвърлено към ОП „Транспорт”, или към Програмата за развитие на селските райони не е ясно още, каза още Николова.

София, Велико Търново, Русе и Гоце Делчев са най-активните общини по програмата, стана ясно още днес.

Целта за 2013 г. е да разплатим още 1 милиард лева по ОПРР, каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

Това е много амбициозна цел, но не го ли постигнем, ще загубим всички средства, които не успеем да усвоим. За да можем да разплатим този милиард догодина, това означава, че всички проекта, които са одобрени за финансиране, проекти за 3 млрд. лева – трябва да се организираме, най-вече бенефициентите, да задвижат процедурите и да започне изпълнението на проектите, разплащането и приключването на тези проекти, за да можем да постигнем целта от 1 милиард. В противен случай България ще трябва да връща средства, каза Павлова.

Надявам се, че на предстоящата през октомври месец годишна среща на Националното сдружение на общините да отделим специално внимание на програмата, каза Павлова.

За 25 проекта за около 400 млн. лева сме абсолютно спокойни, че ще постигнем целите си и нямаме притеснения. Проекти за почти 700 млн. лева, около 30% от проектите, с малко усилия ще успеем да постигнем, но имаме 50% от проектите, за които трябва да се предприемат спешни действия за тяхната реализация, каза Павлова.

Бюджетът на Оперативната програма е малко над 3,1 млрд. лева. Ние вече сме договорили 90% и това е един задоволителен процент, обобщи Павлова.

 

  • Етикети:

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички