Парите за борба с коронавируса в ЕС - какво се договориха финансовите министри на еврозоната


Парите за борба с коронавируса в ЕС - какво се договориха финансовите министри на еврозоната
Снимка: Getty Images / Guliver

5621

След дни на интензивни преговори, снощи бе постигнато споразумение сред страните в еврозоната за пакет от мерки за преодоляване на социално-икономическата криза, причинена от пандемията COVID-19, предаде БГНЕС.

Финансовите министри постигнаха съгласие за четири ключови мерки, включително активирането на Европейския механизъм за солидарност (ЕМС), създаден по време на дълговата криза на ЕС, който служи като постоянен фонд за спасение на еврозоната.

За първи път кредитните линии на този механизъм ще бъдат активирани в размер на 240 милиарда евро, но за разлика от периода на дълговата криза, тези заеми няма да бъдат предмет на строги условия и мерки за мониторинг, както беше в случая с Гърция. Въпреки това, по искане на пестеливи страни като Холандия, ще бъдат въведени няколко "леки условия", а парите ще трябва да се използват за разходи, "пряко или косвено" свързани със здравните нужди, което е по-малко от това, което поискаха държави като Испания и Италия.

Разходите за здравеопазване ще бъдат освободени от предишни условия, за разлика от тези, свързани със социално-икономическите нужди, обясни холандският финансов министър Вопке Хукстра в Twitter.

Държавите извън еврозоната също ще могат да използват частична помощ от механизма по определени критерии. Министрите обещаха да "въведат в ред" публичните финанси, след като кризата приключи. Дотогава Европейската комисия се съгласи да размрази строгите бюджетни правила за държавите-членки.

Страните от валутния съюз на ЕС се договориха да работят върху Фонда за рестартиране на икономиката, който трябва да помогне на европейските икономики да излязат от кризата, която ги очаква след тази пандемия. Според еврокомисаря по икономиката Паоло Джентилони, фондът ще осигури финансиране чрез бюджета на ЕС и ще бъде пряко свързан с него, като финансирането ще бъде в съответствие с основните политически приоритети на Европейската комисия, като Зеления пакт, например.

"Този фонд трябва да може да разпределя финансовата тежест във времето и по иновативен начин", каза Джентилони.

Страните също се съгласиха с предложението на Европейската комисия, обявено миналата седмица, за създаване на механизъм за финансиране на националните системи за безработица и по този начин да се помогне на гражданите, които временно или трайно остават без работа поради кризата. Фондът, наречен SURE, ще отпусне до 100 милиарда евро на държавите-членки. Нидерландия смята, че този механизъм трябва да бъде временен.

Беше постигнато и споразумение за помощ на Европейската инвестиционна банка да създаде общоевропейски фонд, който да гарантира на малкия и среден бизнес в ЕС изход от кризата.

Предишната среща на финансовите министри приключи без споразумение поради огромните разлики между северните, пестеливи страни и южните страни, които са най-засегнати от кризата и се нуждаят от по-голяма солидарност. Председателят на еврогрупата Марио Сентено заяви, че ЕМС ще започне да функционира до 2 седмици. Очаква се фондът да функционира шест месеца и да покрие необходимите разходи до 500 милиарда евро.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички