Патова ситуация за ЕС след срещата в Брюксел


Патова ситуация за ЕС след срещата в Брюксел
Снимка:

919

В Европейския съюз настъпи безредие, след като 27-те лидери не успяха да се споразумеят за новия бюджет от 970 милиарда евро по време на провалилата се двудневна среща.

Дейвид Камерън бе обвинен, че се опитва да „изнудва” другите лидери в ЕС, но той не се оказа препъни камъка за договора относно бюджета през периода 2014-20 г. и не се наложи да използва правото си на вето.

От критично значение бе липсата на съгласие между Франция, която иска да защити субсидиите за своите фермери, и Германия, която подкрепи британския призив за по-сериозни съкращения на разходите в ЕС заедно с Холандия и Швеция, коментира вестник „Индипендънт”.

На пресконференция в Брюксел Камерън отправи нападки към институциите в ЕС, след като не бе подкрепено искането му за съкращаване на бюджета за администрацията.

„Институциите на ЕС просто трябва да се приспособят към реалния свят. Брюксел продължава да действа, сякаш се намира в паралелна вселена”, посочи той.

Британският премиер подчерта, че не са предложени съкращения в размер дори на едно евро от високите заплати и бонуси на официалните лица в Брюксел, което е оскърбително за европейските данъкоплатци.

След края на срещата президентът на Франция Франсоа Оланд също нападна своя колега, като  намекна, че ще бъде предприет нов опит за намаляване на бюджетната отстъпка за Великобритания от 3 милиарда паунда, когато се възобновят преговорите през следващата година, пише вестник „Дейли Телеграф”.

Дейвид Камерън обвини някои от лидерите на ЕС, че се опитват да го изолират от преговорите, като посочи, че единствено подкрепата от Германия му е позволила да предотврати опитите Великобритания да бъде пренебрегната и да бъде постигната договореност без негово участие.

На пресконференция Оланд разкритикува Камерън за неотстъпчивостта му относно отстъпката, спечелена от Маргарет Тачър през 1984 г., в рамките на която Великобритания получава компенсации заради високите субсидии, предоставяни на френските фермери.

 

 

  • Етикети:

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички