Плевнелиев иска един стандарт за обществените поръчки


Плевнелиев иска един стандарт за обществените поръчки
Снимка:

355

Да направим стандартни обществените поръчки, предложи днес президентът Росен Плевнелиев пред представителите на общините, които участват в годишната среща на българските местни власти, предаде БГНЕС.

За да сме по-ефективни, не ни е нужно да бъдем креативни, а стандартни, смята държавният глава.

Плевнелиев даде пример, че еднотипни обществени поръчки могат да се правят във всички общини за "детски градини, градска среда, пътища".

Държавният глава категорично подкрепя идеята за приемане на Закона за усвояване на европейските средства. Той призова общините да ускорят темповете на реализация на проектите и за в бъдеще да разработват интегрирани проекти, за да могат едновременно да съчетават финансовите ресурси от няколко оперативни програми за постигането на по-добри резултати.

"При установени от Сметната палата нередности при над 70% от обществените поръчки, трябва да си направим съответните изводи", отбеляза той, но същевременно подчерта, че "над 4,3 милиарда лева са разплатени от финансовите инструменти на ЕС, а нанесените финансови корекции са само за 40 милиона лева".

"България ще ускорява темповете на своето развитие, когато има приемственост и стратегически подход в планирането. Без значение кой е на власт трябва да постигаме набелязаните стратегически цели на държавата", убеден е държавният глава. В края на речта си пред общинските представители, Плевнелиев говори за морал.

"Не бива да допускаме морална криза. Присъединяването ни към ЕС е присъединяване към морален и политически съюз. ЕС не е пари и счетоводство, ЕС е съюз на ценности и с действията всеки ден всеки един от нас доказва къде принадлежи", заяви той.

По време на дебата за Нобеловата награда за мир, която беше връчена на ЕС някои европейски лидери се присмяха, други се дистанцираха или се изказаха "против". Те изместват дебата за успеха и смисъла на ЕС", смята той.

  • Етикети:

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички