Плевнелиев покани американски компании за София тех парк


Плевнелиев покани американски компании за София тех парк
Снимка:

682

Водещи американски компании от ИТ-сектора бяха поканени от президента Росен Плевнелиев за участие в изграждането на технологичен парк в София, съобщиха Фокус.

На кръгла маса на тема „Да създадеш иновационна екосистема” държавният глава разговаря с представители на Гугъл, Майкрософт, Фейсбук, Амазон и др.

При срещите си с представители на бизнеса в Сиатъл държавният глава обеща мерки за насърчаване на ефективните инвестиции в България.

Високотехнологичният парк в София трябва да обедини научните разработки, бизнеса, който може да ги използва, и организациите, които ще осигурят финансирането. Общо 300 млн. лв. по Оперативната програма "Конкурентоспособност" ще бъдат инвестирани в изграждането на София тех парк.

София тех парк ще се изгражда на 4-ти километър в столицата, в близост до Площада на авиацията, на площ от 270 дка. За достъпа до технологичния парк ще бъдат изградени две нови улици и кръгово кръстовище.

Паркът ще се реализира на два или три етапа.

За първата фаза са отделени 100 млн. лв. по Оперативна програма „Конкурентоспособост”. Предвижда се да се изградят три четири сгради, като основната ще е за офиси на големи компании в ИТ-сектора. Ще бъдат поканени Гугъл, Майкрософт, Сиско и др.

Втората сграда ще е музей на науката и технологиите. Музеят ще е интерактивен, ще е подходящ и за деца, за които ще бъдат създадени специални образователни игри.

Ще има и още една сграда, т.нар. инкубатор – място за стартиращи компании, в което те ще имат на разположение различни услуги за започване на бизнеса си. Идеята е в София тех парк да има много зелени площи. Ще има и голямо кафене, така че всички работещи в парка да са на едно място.

Предвижда се вторият етап на технологичния парк да се изгражда в новия програмен период 2014 – 2020 г. на новата ОП „Конкурентоспособност”. За тази фаза са заложени 200 млн. лв. Тогава ще се изграждат центрове за информационно комуникационни технологии. Ще бъдат поканени и учени от БАН, които конкретно се занимават с тези технологии.

За управление на технологичния парк ще се създаде държавна компания, която ще е към Министерството на икономиката, енергетиката и туризма. Тази компания ще е собственик на София тех парк.

На бизнес закуска с водещи американски компании президентът обясни, че държавата ще подкрепя, включително и със средства, чуждите инвестиции в иновации и високи технологии. Подготвят се промени в Закона за инвестициите, които ще бъдат факт до края на годината.

 

  • Етикети:

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички