Плевнелиев: Стремим се към активна роля в ЕС


Плевнелиев: Стремим се към активна роля в ЕС
Снимка:

362

 В навечерието на посещението на президента Росен Плевнелиев в Брюксел агенция Франс прес откроява отговорите на три въпроса към държавния глава, съобщава БТА.

Крайно време е България да се прояви като активен, солидарен и отговорен член на ЕС, посочва Росен Плевнелиев в отговор на въпроса какво ще заяви в Брюксел, след като е обещал по-ефикасна роля на България в съюза.

Той отбелязва, че България не трябва да бъде оценявана на основата на клишета, а на реални факти.

Ако преди три години България беше символ на замразени еврофондове, днес тя усвоява шест пъти повече еврофондове, посочва президентът, който изтъква, че страната ни вече не е толкова корумпирана и не е на последно място по усвояване на еврофондове.

Колкото до финансовата стабилност, България е една от най-добрите, а що се отнася до реформите, тя е една от най-смелите и това трябва да бъде признато, добавя Плевнелиев.

На въпроса как оценява шансовете на България да се присъедини към Шенген президентът посочва, че ние си вършим работата, охраняваме външните граници на Шенген по всички стандарти и сме отговорни, следователно очакваме солидарност и спазване на правилата от страна на нашите европейски партньори и приятели.

Запитан какво мисли за обстоятелството, че десетина европейски страни не са отменили в началото на 2012 г. ограниченията върху трудовия си пазар за българи и румънци, Плевнелиев заявява, че тези страни не трябва да се страхуват от нова имигрантска вълна.

Над 1,2 милиона българи работят по целия свят и успяват, а що се отнася до младежите, на европейско равнище средно 20-25 процента от младите хора не намират икономическа перспектива и напускат страната си. В България те са средно 21 процента, посочва президентът.

  • Етикети:

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.81162
  • GBP
    1
    2.27467
  • JPY
    100
    1.15805
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички