Плевнелиев: В България ни липсва самочувствие


Плевнелиев: В България ни липсва самочувствие
Снимка:

524

След като сте успели тук – в меката на високите технологии, вие имате самочувствие. Аз също идвам тук със самочувствие. Това за съжаление не е толкова често срещано в България – нямаме самочувствие. А трябва да имаме.

Това каза президентът Росен Плевнелиев пред българската бизнес общност в Сиатъл, предаде агенция Фокус.

Той обяви, че е радостен от факта, че българите успяват навсякъде по света, че са свободни и пътуват.

България има качествени хора. Вие виждате, колко много българи успяват по света. Вие виждате как ние имаме на всички нива българи, които работят в Гугъл, Майкрософт, Хюлет Пакард.

Моята голяма задача е да предоставим възможност – форма на тези българи да преуспеят за България. И това минава през правилната концепция. Това как младите хора да успеят да получат подкрепа чрез различни инструменти, така че да направят фирма, да развият бизнес идея, това също се дискутираше тук и ще бъде тема през целия ден. Платформи за предприемачество и стартиране на бизнес в България, каза президентът.

За мен като президент е важно да показвам успеха. Вашият успех тук е успех за цяла България. Това, което вие правите тук, за мен е символ на това къде е тръгнала България, отбеляза държавният глава.

Моите посещения са от София на Запад. Разбирайте го както искате. Други хора ходеха в друга посока, каза още Плевнелиев.

Имам самочувствието да говоря езиците, да имам какво да кажа. За да бъдеш успешен, трябва да ти имат доверие. Доверие се гради. Дошъл съм тук, за да градим доверие с наш стратегически партньор по всички нива. Америка е важна, тя е важна и заради вас, подчерта държавният глава.

Виждате Америка, Германия, която и от богатите държави да вземете, те не са богати, защото имат много петрол. Те са богати, защото имат работещи институции, имат силна средна класа, която знае какво иска и движи и държавата напред. Пожелавам си това и в България. Искам вашата енергия, вашето желание, вашите знания да се разпространят така, че това, което вие можете да правите на световно ниво, да бъде видяно, чуто и да посее своите семена в България, каза още държавният глава.

С малко повече кураж и самочувствие, с много повече работа, ние можем да задминем много други нации. България е стабилна държава и това е много важно, защото в следващите години тази стабилност може да бъде надграждана, защото има здрави основи.

За съжаление в много държави основите са напомпани с огромно количество кредити и сега ще трябва да се създават здрави основи. Със сигурност България ще се развива. За мен въпросът е с каква скорост ще се развива.

България има своя туризъм, има своето земеделие, но ние искаме повече. И това е една от задачите, по която толкова много работя – да създадем устойчив национален план независимо кой е на власт, не парче на парче, посочи Плевнелиев.

Президентът увери българската общност в Сиатъл, че България е в добри ръце и на прав път. Имаме дългосрочен план за развитие, нищо няма да се случи от днес за утре, но много неща в дългосрочен план ще се случат както трябва, посочи държавният глава.

Искам да ви поканя, когато сте в България, президентската институция е отворена. Ние променихме много нещата там. Ако имате инициативи, които трябва да бъдат подкрепени от България, ако имате добри идеи, ние сме за това – за да ви чуем, и сме за това – да сме честни с вас, ако нещо не можем да го свършим, ще ви кажем – съжалявам, не става. За да надграждаме успеха, трябва да покажем успеха. Той ще се роди някъде – в една, две, пет добри инициативи. България със сигурност подобрява имиджа си в Европа, каза още Плевнелиев.

 

  • Етикети:

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80361
  • GBP
    1
    2.28258
  • JPY
    100
    1.15757
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички