Пловдив е пример за бърза администрация по отношение на строителството


Пловдив е пример за бърза администрация по отношение на строителството
Снимка:

544

Пловдив е пример за бързо обслужване на бизнеса от страна на администрацията в Източна Европа, поне що се отнася до строителния сектор. Това показва изследване "Индъстри Уоч"

Според изследването изваждането на разрешително за строеж в Пловдив се реализира средно в 13 стъпки и отнема 107 дни на инвеститорите. За разлика от бързината на същата административна услуга в общините на държавите от Източна Европа, която отнема 226 дни и е в поне 19 стъпки. Това сподели Иван Тотев, кмет на град Пловдив в последния ден от най-мащабното бизнес събитие у нас - българо-китайския форум Discover and invest in Bulgaria, предаде Агенция "Кросс".

Тотев посочи още, че в общината има създаден специален отдел, който се грижи за инвеститорите от първия миг на намерението им за вложение в града. В инвестиционния портал на Пловдив пък е представяне цялата необходима информация, която да спомогне по-добрата подготовка на инвеститорите - население, трудов пазар, местна икономика, административно обслужване.

Регионът на Пловдив е много привлекателна инвестиционна дестинация, защото притежава над 35 000 декара за стопански дейности. В общината са съсредоточени 14 000 декара, а около нея 8700 декара, които са застроени като индустриални зони. Ако се прибавят индустриалните земи и в съседните общини, цифрата веднага набъбва с още 12 000 декара. Там вече са изградени най-големите логистични центрове и индустриални зони Марица, Раковски, Тракия, Куклен. В тях работят авторитетни компании, които имат развито производство и служат като магнит за други международни инвеститори. В последната година бяха подписани няколко споразумения между български и китайски компании, които ще налеят милиони в разрастващата се с изключителни темпове индустриалната зона на Пловдив, с което ще създадат и стотици нови работни места.

Градът има 15-годишна история в развитието на индустриалните зони, а географското му положение автоматично го превръща в стратегически портал на азиатските компании към Европа. Близостта на летище Пловдив, автомагистрала Тракия и Е80, ЖП линиите, са допълнителни предимства, които привличат чуждестранни инвестиции. Освен това, в икономически план България е привлекателен партньор и изключителна инвестиционна дестинация заради факта, че има ниски корпоративни данъци, ниска жена на земите, евтина но образована работна ръка и нисък данък върху дивидентите.

  • Етикети:

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички