По-добър бизнес климат в производството и услугите


По-добър бизнес климат в производството и услугите
Снимка:

833

По-добър бизнес климат в промишлеността и сектора на услугите през ноември регистрират родните статистици.

В строителството и търговията на дребно обаче има известно влошаване на стопанската конюнктура.

През ноември общият показател на бизнес климата се покачва с 0.9 пункта спрямо октомврийското си равнище, сочат данните на института.

По-оптимистичните очаквания на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията от промишлеността през следващите шест месеца регистрира НСИ.

Анкетата отчита подобрение на осигуреността на производството с поръчки от чужбина, което е съпроводено и с повишени очаквания за дейността през следващите три месеца.

Основните проблеми за развитието на производството продължават да бъдат несигурната икономическа среда и недостатъчното търсене от страната, като през последния месец се наблюдава засилване на негативното им въздействие.

Услугите са другият сектор, в които статистиците отчитат подобрение на бизнес климата, също главно поради по-оптимистичните очаквания на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца. Същевременно обаче оценките и прогнозите им по отношение на търсенето на услуги са по-резервирани.

Основният фактор, ограничаващ развитието в сектора, остава несигурната икономическа среда. На второ и трето място са „конкуренцията в бранша” и „недостатъчното търсене”, като в сравнение с предходния месец се забелязва засилване на отрицателното им влияние.

Влошава се бизнес климатът в строителството заради нарастващия песимизъм в оценките и очакванията на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията. По отношение на заетите в бранша прогнозите са също в посока на намаление.

Факторите, затрудняващи в най-голяма степен дейността в отрасъла, остават несигурната икономическа среда и финансовите проблеми.

В търговия на дребно също властва песимизъм относно настоящата среда. В прогнозите си обаче за обема на продажбите и поръчките към доставчиците през следващите три месеца търговците на дребно изразяват оптимизъм.

Несигурната икономическа среда продължава да е най-сериозният фактор, затрудняващ дейността, като през последния месец се забелязва намаляване на отрицателното въздействие на факторите „конкуренция в бранша” и „търсене”.

По отношение на продажните цени мениджърите предвиждат известно увеличение през следващите три месеца.

В останалите сектори НСИ не регистрира предвиждания за промяна в цените.

  • Етикети:

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80361
  • GBP
    1
    2.28258
  • JPY
    100
    1.15757
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички