Ползата от Олимпийските игри за Япония ще бъде най-вече психологическа


Ползата от Олимпийските игри за Япония ще бъде най-вече психологическа
Снимка:

1076

Подкрепата за Япония от спечелването на Олимпийските игри ще бъде основно психологическа отколкото финансова. Победата на Токио в съревнованието за домакинството на летните ОИ през 2020 година ще помогне на усилията на министър-председателя Шинзо Абе да възстанови доверието в страната. Очакванията обаче, че инвестициите около ОИ ще измъкнат Япония от дефлацията са неоправдани точно толкова колкото и страховете, че ще вкара икономиката в дългова криза.

Когато Токио домакинстваше за първи път на ОИ през 1964 година, тъй като планирания през 1940 дебют беше отложен заради Втората световна война, събитието сигнализира появата на Япония, като съвременна и технологично модерна икономика. Ако Абе успее да изкара страната си от продължаващата почти две десетилетия икономическа стагнация, ОИ през 2020 ще му дадат подиум на който да се похвали пред света за съживяването на Япония.

Каквито и обаче допълнителни харчове да има ще бъдат умерени. Токио се спря на скромна кандидатура при която ще бъдат използвани съществуващи съоръжения. Предложеният бюджет за инвестиции е само 4.4 милиарда долара и се покрива от съществуващ резервен фонд. Разходът от 3.4 милиарда долара за протичането на самото събитие ще бъде покрит от продажби на билети, мърчандайзинг и спонсори.

Вярно е, че бюджетите на ОИ са склонни да страдат от хипер инфлация. Лондон изхарчи три пъти повече от първоначално планираното за игрите през 2012, а домакинството на Гърция през 2004 задълбочи вече сериозните й дългови проблеми. Дори обаче и по-голям бюджет от планираното би бил незначително събитие за японското правителство, което очаква да похарчи 930 милиарда долара тази година.

Обещанието за гостуващи атлети, треньори, телевизионни екипи и зрители ще помогне също за построяването на нови хотели, разширяването на ресторантски вериги и увеличаването на магазините. Дори и тук обаче ползите са ограничени. Токио миналата година прогнозира, че игрите ще добавят около 3 трилиона йени (30 милиарда долара) към икономиката и ще създадат 150 000 работни места. Това се равнява на допълнителни само 0.5% към БВП. Освен това част от инвестициите ще бъдат направени от потоци от бъдещи години или така или иначе са щели да бъдат направени.

Победата на Токио помогна на акциите на борсата в шест от последните седем случай. Пазарът нарасна с 15.9% в 200-тата дни след съобщаването на избора. В дългосрочен план обаче, положителния ефект за потреблението е вероятно най-доброто на което може да се надява Япония.

По материали на световни информационни източници

Подготвена от отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД

  • Етикети:

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички