Португалия намери "формула" за оцеляване


Португалия намери "формула" за оцеляване
Снимка:

571

Правителството на Португалия вече е намерило „формула” за своето оцеляване, предаде АФП. Португалският министър-председател Педру Пасуш Коелю заяви, че е намерил начин да спаси правителството си след оставката на двама ключови министри. „Намерена е формула за запазване на стабилността на правителството,” заяви министър-председателят.

На фона на протестите заради политиката на строги икономии Португалия, която се ползва от международна спасителна помощ от 2010 г., отново се озова в политическа криза с оставката първо на своя финансов министър Виктор Гашпар, а след това и на министъра на външните работи Пауло Порташ.

По-рано днес президентът на ЕЦБ Марио Драги изрази мнение, че Португалия се намира в „сигурни ръце”.

„Страната „постигна забележителни, дори изключителни резултати, трябва да й имаме доверие, особено на финансовия министър Витор Гаспар, който подаде оставка”, заяви Драги, а по отношение на новия финансов министър на Португалия Мария Луиш Албукерке изрази увереност, че страната „е в сигурни ръце”.

Германският финансов министър Волфганг Шойбле също изрази мнение, че политическата криза в Португалия няма да предизвика нова криза в еврозоната.

„Мисля, че еврото отново се възприема на пазарите като достатъчно стабилно, за да може политическата ситуация само в една страна да не означава криза за стабилността на самата еврозона,” допълни Шойбле.

В сряда говорителят на германското правителство Щефан Зайберт заяви, че Берлин е уверен, че Португалия ще продължи пътя на реформите. Относно друга страна, която е подложена на реформи и драконовски мерки за икономии, Гърция, Шойбле също заяви увереността си, че тя е на пътя на успеха и ще продължи в тази посока.

  • Етикети:

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.81667
  • GBP
    1
    2.27939
  • JPY
    100
    1.17503
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички