Португалия: Нямаме нужда от нова помощ


Португалия: Нямаме нужда от нова помощ
Снимка:

485

Португалският премиер Педру Пасош Коелю днес призна наличието на трудности пред финансирането на бизнеса, но изключи вероятността Португалия да има нужда от нова финансова помощ, предаде АФП.

Има много стабилни предприятия, особено в сектора на износа, които се изправят пред ограничено финансиране, а това може да попречи на част от програмата за оздравяване на финансите, заяви премиерът пред местен вестник.

Изявлението е направено на фона на опасенията на пазарите, че Лисабон поема по пътя на Гърция и ще бъде принуден да поиска допълнителна финансова помощ или преструктуриране на дълга.

Не искаме нито повече време, нито повече пари. Искаме единствено анализът на макроикономическия сценарий да бъде направен с повече реализъм, така че да избегнем прекъсване на бизнес финансирането, посочи още Педру Пасош Коелю.

Португалската банкова система е показала голяма устойчивост пред настоящата криза, категоричен е управителят на Португалската банка въпреки очакванията днес основните частни банки в страната да обявят рекордни загуби за 2011 година.

Въпреки всичко, португалските банки успяха да повишат коефициентите си за платежоспособността в един особено труден климат и при намаляване на печалбите им, посочи Карлос Коста по време на конференция на Португалската асоциация на банките.

След затваряне на фондовата борса днес две големи частни банки ще обявят финансовите си резултати за данъчната 2011 година.

Според анализатори двете финансови институции ще отчетат рекордно големи загуби.

 

  • Етикети:

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички