Последиците от Brexit започват да се усещат на Острова


Последиците от Brexit започват да се усещат на Острова
Снимка: Getty Images/Guliver

2339

Британците вече усещат последствията от вота за излизане на страната им от Европейския съюз.

Паундът загуби от 10 до 15 процента от стойността си в евро и долар след референдума от 23 юни и повиши цените на стоки, осигурявани от чужди компании – автомобили, компютри, облекло и храни.

Производителите на автомобили Peugeut и Sitroen съобщиха, че от 1 август цените им са се повишили със средно 2%.

Аналогично, компанията, която произвежда компютрите Dell, изтъкна, че трябва да калкулира цената на компонентите в долари в предлаганите на британския пазар нейни продукти.

Британската компания Headlam посочи, че обезценяването на паунда е увеличило цената на подови настилки, внасяни главно от Белгия и Холандия, с около 6 на сто.

Сега погледите са вперени в храните и имотите, които бяха останали недокоснати, но промени и в техните цени са закономерни, пише AFP.

Ожесточената конкуренция между супермаркетите, които се опитват да запазят пазарния си дял, обикновено омекотява резки промени в цените на хранителните стоки. Brexit обаче може да промени правилата, смята аналитикът Фрейзър Маккевит, защото „около 40 на сто от храната във Великобритания се внася”.

При наемите тенденцията е в обратна посока. При новоноетите жилища в Лондон наемите са спаднали за пръв път от 6 години, според първото проучване, направено след Brexit.

Експертите очакват по-силна инфлация през идните месеци, тласкана нагоре от повишената цена на вносните храни и алкохолните напитки.

Bank of England също прибягна до парични инструменти в опит да спре плъзгането на икономиката към рецесия, което вероятно ще повиши паричната наличност и в резултат ще стимулира инфлацията и ще отслаби паунда.

Британците, които разчитат на увеличаване на заплатите за компенсиране на повишените цени, вероятно ще бъдат разочаровани, сочат анализите.

„По всяка вероятност покупателната способност на потребителите значително ще се намали през близките месеци с тенденцията за повишение на инфлацията и ограничаване на растежа на печалбата”, предупреждава Хауърд Арчър от Global Insight.

Работниците, които ще получат увеличение на заплатите благодарение на намаляване на притока на неквалифицирана чужда работна ръка, едва ли ще усетят подобряване на жизнения си стандарт поради общото забавяне на икономиката в периода след Brexit, заключава доклад по темата.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.81448
  • GBP
    1
    2.27277
  • JPY
    100
    1.16509
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички