Поведението на Ципрас вбесило Юнкер


Поведението на Ципрас вбесило Юнкер
Снимка: Getty Images/Guliver

1639

Цирк, катастрофа, безумие, идеология. Тези думи по адрес на Алексис Ципрас е употребил председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер на закрито заседание на парламентарната група на Европейската народна партия. За думите на Юнкер разказва пред в. Bild евродепутат, който е присъствал на заседанието.

Според източника Юнкер е бил бесен от поведението на Ципрас. “Бяхме много близо до спразумение. Двете страни не бяха се разбрали само за 60 милиона евро. И точно тогава Атина прекрати преговорите. Катастрофа след толкова пушилка! Разхищение на енергия и време, и то по идеологически причини. Това е напълно неприемливо“, цитиран е Юнкер.

Той споделил, че е провел общо 30 часа разговори с Ципрас. Предложил му и инвестиционен фонд в размер на 35 милиарда евро. “Бяхме готови да изплатим предварително 1 милиард евро”, казал шефът на ЕК. Ципрас обаче не приел и то само поради идеологически причини. По същите мотиви били прекратени и преговорите, а не защото е имало разлика от "светове" между предложенията на кредиторите и Атина. Европейският съюз обаче не бил създаден, за да приема “луди предложения на Атина”, смятал Юнкер.

Ципрас пристигал на преговорите в Брюксел с цяла кохорта от 60 души. Винаги, когато някой от тях смятал предложенията на ЕК за приемливи, той бил изтеглян от преговорите. След това се появявали други преговарящи от гръцка страна. “Беше истински цирк”, възмутил се Юнкер пред евродепутатите. Според него кредиторите никога не са настоявали за намаляване на пенсии и заплати, както е твърдял Ципрас в Гърция. “Никога няма да получа Нобелова награда за икономика. Бих заслужил обаче Нобел за търпение”, изрекъл Юнкер.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички