Предлагат на Гърция да въведе гевро


Предлагат на Гърция да въведе гевро
Снимка:

467

Евродрахма, гръцко евро или накратко гевро.

С нова, паралелна на еврото валута, Гърция може да избегне излизане от еврозоната, в случай че новото правителство, което бъде съставено след парламентарните избори на 17 юни не приложи програмата за адаптиране на гръцката икономика, предложена от тройката кредитори, смятат икономистите на Дойче банк.

Темата днес е водеща в гръцките медии.

С емитирането на "евродрахма" страната може да избегне излизане от еврозоната, пише в. "Нафтемборики", като цитира изказване на главния икономист на Дойче банк Томас Майер.

Майер посочва, че валутата може да се нарече "гръцко евро" или "гевро" и да функционира като паралелна валута, с която да се погасяват задълженията на страната. 

Това ще е предпоставка за продължаване на финансирането от еврозоната и Международния валутен фонд.

Такава валута би позволила на Гърция да девалвира курса на еврото, без страната да излиза формално от еврозоната, да въведе "геврото" и след като то бъде подкрепено от фискални и структурни реформи, да се стигне отново до връщане на еврото, се посочва в обосновка на Дойче банк.

Последните проучвания за следващите извънредни избори показват, че новото гръцко правителство вероятно ще е съставено от партии, които отхвърлят плановете за икономии и структурни реформи, поети пред кредиторите от ЕС, МВФ и ЕЦБ.

При такъв сценарий е малко вероятно Международният валутен фонд и страните от еврозоната да намалят натиска върху Гърция, защото един такъв прецедент ще доведе до провал в опитите за налагане на финансова дисциплина на други държави и до политически натиск в Германия за излизане от еврозоната, счита Майер.

Според него, за да се реши проблемът трябва да се спре финансовата помощ за гръцката икономика и да се финансират само плащанията по обслужването на дълга.

  • Етикети:

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83853
  • GBP
    1
    2.2902
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички