Председателят на ЕЦБ призна за още една отстъпка пред Гърция - за банките


Председателят на ЕЦБ призна за още една отстъпка пред Гърция - за банките
Снимка: Getty Images / Guliver

2670

Спасяването на гръцките банки няма да бъде правено с депозитите на гръцки граждани, въпреки че точно така подходи ЕЦБ по време на банковата криза в Кипър. Това стана ясно от интервю на председателя на Европейската централна банка (ЕЦБ), публикувано в „Катемерини“.

От думите на Драги излиза, че причина за смяната на позицията на ЕЦБ е „много негативният ефект“, който тази мярка има върху частния сектор и върху възстановяването на икономиката. Гледната точка на Атина и ЕЦБ била приета и от Еврогрупата.

Досега Европейската комисия не беше потвърждавала, че ще има такова изключение за Гърция. От 1 януари, 2016-та година в ЕС влиза в сила нова Директива за банковия сектор. Съгласно разписаните текстове, депозитите на гражданите и на малките и средни предприятие са на най-последно място, когато се търсят източници на рекапитализиране на изпаднала в затруднение банка. Те обаче не са напълно изключени. Факт е, че депозитите до 100 000 евро са освободени от „всякакви загуби“.

Председателят на ЕЦБ все пак уточнява, че е необходимо гръцките власти да не се бавят с прилагането на договорени мерки за финансовия сектор. Те са част от третия спасителен заем за Гърция – 86 млрд. евро.

В своето интервю гуверньорът на ЕЦБ посочва още, че сегашното правителство е дало най-ясната заявка за изпълнение на болезнените мерки от 2010 година насам. Според него именно изпълнението на структурните реформи ще върне южната ни съседка по пътя на растежа.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82481
  • GBP
    1
    2.28811
  • JPY
    100
    1.16232
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички