Предсрочните избори в Гърция няма да повлияят на финансовата помощ


Предсрочните избори в Гърция няма да повлияят на финансовата помощ
Снимка: Getty Images

1906

Предсрочните избори в Гърция, свикани от премиера Алексис Ципрас, няма да се отразят на новия пакет финансова помощ. Това заяви Томас Визер, ръководител на работната група на еврогрупата, цитиран от Reuters.

Попитан дали изборите ще променят по някакъв начин спасителната сделка, той отговори, че това няма да се случи, тъй като решението на Ципрас е било очаквано.

"Това наистина беше очакван и за много хора желан ход, за да се изясни структурата в гръцкия парламент... През октомври ние имахме среща за възможно облекчаване на дълга и (след възможните предсрочни избори на 20 септември)се надяваме на по-нататъшен прогрес по програмата", каза Визер.

Припомняме, че вчера Ципрас подаде оставка и поиска провеждането на предсрочни избори на 20 септември.

"Народът трябва да реши на предсрочните парламентарни избори какво сме постигнали и кой ще води страната по-нататък. Предлагам на съда на гръцкия народ всичко, какво съм постигнал", изтъкна Ципрас, цитиран от световните агенции. Той добави, че постигнатото не е това, което е искал, но е възможно най-доброто за момента.

Премиерът беше остър противник на политиката на икономии, която се налага от международната тройка кредитори - ЕК, ЕЦБ и ЕК.

На 5-ти юли той проведе и референдум, на който гърците масово отхвърлиха условията на международните кредитори, но само десетина дни по-късно министър-председятелят прие всички условия. Това предизвика известно напрежение в редиците на неговата партия, а финансовият министър Янис Варуфакис подаде оставка.

Реално гръцкото правителството изгуби мнозинството в парламента и не е в състояние да проведе политиката за реформи, които са обвързани от третия пакет от спасителна помощ.

 

 

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички