Преговорите по ТПТИ няма да завършат в близките месеци, заяви Кери


Преговорите по ТПТИ няма да завършат в близките месеци, заяви Кери
Снимка: Getty Images/Guliver

2442

Преговорите между ЕС и САЩ по Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ/ TTIP) няма да завършат в близките месеци, но Вашингтон продължава да предприема стъпки за продължаването на работата по споразумението. Това в неделя заяви държавният секретар на САЩ Джон Кери, който е на посещение в Ирландия.

„Ние продължаваме преговорите“, каза той. „Мисля, че те трябва да бъдат завършени в идните месец-два, би било чудесно, ако това стане“, допълни той, цитиран от ТАСС.

По думите на Кери САЩ възнамеряват да постигнат максимален напредък през следващите месеци. „До колкото знам представителят (на САЩ Майкъл – бел. ред.) Фроман обсъжда с комисаря по въпросите на търговията Сесилия Малмстрьом възможните начини за придвижване напред и аз решително подкрепям това“, каза държавният секретар.

Той допълни още, че не би искал спекулации да повлияят на споразумението с Европа. „То не занижава стандартите за бизнеса, не намалява изискванията по отношение на стоките и услугите“, допълни Кери.

По-рано този месец френският президент Франсоа Оланд заяви след среща на върха в Брюксел, че ТПТИ няма да бъде финализиран преди края на годината. По неговите думи „проектът на този документ не предвижда спазването на принципите на реципрочност и американските партньори нямат намерение да предоставят на Франция достъп до целия обществен пазар“, като също така между преговарящите има трудности по отношение на спазването на екологичните норми в Европа.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички