Преговорите за Brexit ще продължат с извънреден кръг


Преговорите за Brexit ще продължат с извънреден кръг
Снимка: Getty Images/Guliver

2021

Следващата седмица в Брюксел ще се проведе още един, извънреден кръг от преговори между Европейския съюз и Великобритания, тъй като не е постигнат достатъчен напредък за продължаване на диалога на следващо ниво. Това заяви главният европейски преговарящ за Brexit Мишел Барние пред парламента в Страсбург.

„Пети кръг преговори за Brexit ще се състои в Брюксел следващата седмица“, посочи той.

Така Лондон и Брюксел нарушават традицията всеки един от отделните кръгове (четири досега, от началото на юни) да се провежда в последната седмица на месеца. Промяната е с цел да се постигне разбирателство до следващата среща на върха на ЕС, която ще се състои на 19-20 октомври. С нея по план трябваше да завърши първият етап за уреждане на Brexit, след който да започнат преговорите за двустранните отношения след излизането от общността.

В изказването си Барние отново заяви, че страните не са постигнали прогрес по нито един от трите основни въпроса в първата фаза – финансовите ангажименти на Великобритания, границата с Ирландия и гаранциите за статута на европейските граждани в страната.

„Днес нямаме постигнат достатъчен прогрес, за да започнем с увереност втората фаза на преговорите“, каза той пред евродепутатите.

В същото време френският политик посочи също, че Европейският съюз никога няма да се съгласи да плати самостоятелно за общите програми, за които до края на 2020 г. е обещала да плати Великобритания. Това е и един от най-трудните за решаване проблеми в преговорите, тъй като всяка една от страните настоява за различна сума.

„27-те страни от ЕС никога няма да платят за това, което са обещали да платят 28-те. Нито повече, нито по-малко“, каза той.

Съгласно Член 50 от Лисабонския договор страните, които напускат ЕС, трябва да го направят две години след официалното изпращане на писмо до Брюксел. За Великобритания това е март 2019 г.

Бюджетът на ЕС и финансираните от него общоевропейски програми се формират за седемгодишен период. Настоящият период е от 2014 г. до 2020 г., което означава, че Лондон ще напусне общността 21 месеца преди края на бюджетния цикъл. По тази причина Брюксел настоява Лондон да плати в пълен обем поетите финансови ангажименти за целия срок до 2020 г., които бяха договорени през 2013 г. В противен случай дължимото от Лондон ще трябва да бъде разпределено между останалите страни или да бъдат направени съкращения на цялото европейско финансиране.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички