Премиерът: Плоският данък го въведоха социалистите, защото е несоциален


Премиерът: Плоският данък го въведоха социалистите, защото е несоциален
Снимка:

8477

"Плоският данък неслучайно го въведоха социалистите, защото е несоциален", каза в Бургас премиерът Бойко Борисов, предаде Агенция "Фокус" - Бургас.

Министър-председателят коментира изказване на финансовия министър, че при един бъдещ следващ мандат може да се мисли за падане на плоския данък от 10%.

"На практика фирмите след като бъдат обложени, на база 7% влизат данъци в държавата, а в една Швеция са около 70%, в Германия са 60% средно от това, което изработи един човек му го прибира държавата и го дава на социално слабите. В България това е 7%. Така че Станишев като говори за социална държава, да каже защо са го въвели. То ни отиваше ние да го въведем и щяхме да го въведем, ако я нямаше икономическата криза", каза Борисов.

Дали при един следващ мандат може да се мисли за това плоският данък да отпадне, премиерът каза, че сега вече едва ли, поради простата причина, че данъчната стабилност е много важна за бизнеса и инвеститорите.

Премиерът коментира и желанието на военните освен да получат по-високи заплати през следващата година, да се запазят старите условия на пенсиониране.

"По времето на комунизма репресивният апарат на държавата ползваше много привилегии. Приоритети при нас са образованието, здравеопазването, културата, археологията, да възстановим спортните бази. В най-голямата криза платихме най-голямата техника, за какво могат да са недоволни. Всички искаме високи заплати, но бюджетът на държавата е това. Следващата година, когато държавата има повече пари, ще повишаваме нататък. Сега повишаваме пенсиите, минималната работна заплата. Просто толкова пари има държавата, толкова сме си произвели", каза още премиерът.

Редактор: Петър Проданов

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички