Приетата актуализация на бюджета = работна покана за ГЕРБ


Приетата актуализация на бюджета = работна покана за ГЕРБ
Снимка:

595

Приетата в понеделник актуализацията на бюджета, подготвяна от кабинета „Орешарски”, предизвика протест и се оказа „работещата покана” за влизане на ГЕРБ в парламента продължава да бъде ясна за управляващото мнозинство, но без отговори за политическите формации от другата страна.

Докато от БСП представят причина след причина за налагащата се промяна, ДПС ги подкрепят безусловно, от ГЕРБ и Реформаторския блок попитаха пред bTV за какво ще бъдат изхарчени 1 милиард лева под формата на нов заем.

„Кашата продължава и днес. До момента имаме няколко обяснения, просто се залага буфер в бюджета – теглим кредит, за да сложим парите в гардероба”, коментира лидерът на ДСБ Радан Кънев, който посочи четири от мотивите на управляващите за прекрояване на бюджета – финансиране със заем, за непредвидени разходи като предсрочни избори, разплащане на ДДС и земеделските пари. „Въпросът е - защитаваме четирите лъжи, една от тях или днес вадим пета?”, попита той.

Към въпросите се включи и бившият зам.-финансов министър Владислав Горанов от ГЕРБ, който посочи като основна цел на актуализацията увеличение с близо 300 милиона лева на разходната част: „Смисленият въпрос е - защо и кое налага допълнителни харчове?”. Според него промяната в бюджета ще падне върху плещите на домакинствата и бизнеса, които ще трябва да платят допълнително 2 милиарда и половина лева лихви за година.

Корнелия Нинова от Коалиция за България не остана притеснена от поставените въпроси, обяснявайки, че ревизията а бюджета не излиза от рамките, заложени от финансовия министър на ГЕРБ Симеон Дянков – нито по международен, нито по български критерий. Нещо повече – правителството давало обещание да увеличи събираемостта и неизпълнението на приходите се очаква да падне от 980 милиона на 550 милиона лева.

Депутатът от ДПС Алиосман Имамов заложи на сравнението в коментара си на ситуацията. По думите му тя може да се опише като „много политически шум за малки промени”, всичко това подхранвано от „абсурдни, надути, преувеличени приказки”. Предупреждавайки, че страната е изправена пред нова рецесия, той добави още няколко причини за актуализацията на бюджета - застрашителното намаляване на икономическия растеж, проблемът с неразплатения дълг, надценените макроикономически показатели.

Кънев призова управляващите да спрат да лъжат и обяви, че в българския бюджет има „завиден буфер” под формата на 5,8 милиарда лева резерв. Това твърдение Имамов посрещна с думите „невероятни открития”.

Владислав Горанов обърна внимание и на липсата на доверие в икономическите субекти, което осуетява инвестициите в страната. Мнението му беше подкрепено от лидера на ДСБ. „Когато малкия български предприемач не инвестира и затваря, няма да дойде и големият. Проблемът с доверието става гигантски, защото имаме премиер и правителство без собствена воля. Хората, които назначиха Пеевски и Емил Иванов... същите в момента искат милиард заем, който ние да плащаме. Този буфер ще отиде в енергийната мафия, в хора като Ковачки. Той не се прибира в гардероба, за да остане там”, каза Радан Кънев.

В студиото на „Тази сутрин” бе коментирано и изказването на Румен Гечев от БСП и бивш вицепремиер по времето на Жан Виденов, който обяви, че осем банки не са в стабилно състояние.

Корнелия Нинова заяви, че не трябва да се правят непремерени изказвания за банковия сектор, такава позиция не е обсъждана на ниво парламентарна група и тя ще постави въпроса. В нейна „помощ” дойдоха и думите на Владислав Горанов, който допълни, че подобни коментари за несериозни, независимо кой ги прави.

  • Етикети:

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички