Проблемите на еврозоната - заплаха за световния растеж


Проблемите на еврозоната - заплаха за световния растеж
Снимка: Getty Images / Guliver

4005

Икономическите проблеми в еврозоната са сериозна заплаха за световния растеж. За това предупреждават от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) в свой доклад.

Организацията призовава за по-голяма гъвкавост на фискални правила за Франция и Италия, за да се предотврати нова рецесия. "Принуждаването на двете най-големи европейски икономики да изпълнят критериите на ЕС рискува да тласне еврозоната към нова рецесия. По-бавните темпове на структурни фискални корекции, предложени в проектобюджетите на Франция и Италия за 2015 г., са подходящи, посочва ОИСР в своя анализа за 34-те страни членки.

Оценката на организацията идва в момент, когато се очаква ЕК да реши за бюджетите на държавите-членки през тази седмица, а Франция и Италия са под обстрел, тъй като не изпълняват критериите на ЕС. Напрежението е особено високо между Берлин, който настоява за фискална дисциплина и Париж, който призова за повече стимули за увеличаване на харченето.

Франция прогнозира дефицит от 4,3% от БВП през 2015 г., много над тавана на ЕС от 3%, докато в Италия бавният темп на структурни реформи за намаляване на огромния дълг от 133,4%, повече от два пъти над горната граница на ЕС , е под обсега на критиките.

В своите прогнози и изчисления ОИСР застана на страната Париж и Рим, като призова еврозоната да "забави структурната консолидация на бюджета за намаляване на негативното въздействие върху растежа".

"Еврозоната е в застой и представлява сериозен риск за световния растеж, безработицата остава висока, а инфлацията е далеч от целта", обясни главният икономист на ОИСР Катрин Ман.

В доклада си ОИСР прогнозира реален растеж на световния БВП през 2015 г. в размер на 3,9%. Реалният растеж на БВП на страните от ОИСР ще бъде 2,3% през 2015 г, и 2,6% през 2016 г. Лидер по растеж сред развитие световни икономики са САЩ, където се очаква реалният ръст на БВП да достигне 3,1% през 2015 г. и 3% през 2016 г. В допълнение ОИСР очаква растеж на реалния БВП в еврозоната от 1,1% през 2015 г. и 1,7% през 2016 г.

"Растежът ще бъде по-голям в САЩ и Великобритания, отколкото в еврозоната и Япония", се посочва в шестмесечния доклад, в който се подчертава, че безработицата ще остане особено висока в зоната с единна валута.

"Тази макроикономическа прогноза обостря нуждата от поддържаща макроикономическа политика и структурни реформи, насочени за повишаване на търсенето и предлагането в глобалните икономики", обяснява организацията.

Световните проблеми заплашват здравето на еврозоната само две годините, след като ЕС обяви, че започналата през 2009 г. дългова криза е приключила. Еврозоната е "силно изложена" на риска, произтичащ от "потенциалната финансова волатилност, липсата на доверие по отношение на бъдещите перспективи за растеж, както и нарушени баланси на банките и домакинствата. Политиците трябва да изпълняват амбициозни структурни реформи, особено в Япония и основните страни в еврозоната с цел увеличаване на заетостта и засилване на дългосрочния потенциал за растеж", предупреждава още ОИСР.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички