Прохаски: Икомиката не е независима от политическата нестабилност


Прохаски: Икомиката не е независима от политическата нестабилност
Снимка:

612

Данни от поредния доклад на Центъра за икономическо развитие "Икономиката на България - април 2013", бяха представени от Георги Прохаски пред БНР.

"Икомиката не е независима от политическата нестабилност, подчерта Прохаски. Имаше забавяне през 2012, когато растежът достигна само 0.8% в сравнение с 1.9% през 2011 година.

Това тримесечие, както и предишното, ще бъде много слабо – 0.3-0.5 процента. Огромен остава проблемът с безработицата и бедността. За 2013 очакваме по-голямата част от икономиката все пак да расте. Миналата година повечето сектори все пак бяха в растеж - селското стопанство, промишлеността, търговията. По-малки сектори като здравеопазване и спорт – също. Но проблемите остават и са значителни.

Някои от партиите имат нелоши идеи за икономическата политика. Не се предвиждат драстични промени в данъчното законодателство. Много опасни идеи в програмите няма, като изключим някои радикални и твърде далеч от реалността.

Повечето партии виждат проблемите в икономиката и обществото и дават идеи какво да се направи в общ вид. Хората ще преценят имат ли политическа воля и експертен и кадрови потенциал да минат към конкретни действия и да ги реализират.

Няма да е много трудно да се направи програмно правителство, защото програмите са доста сходни – дори на двете най-големи политически сили. Изключваме въпроса за "Белене" и плоския данък, каза Прохаски.

  • Етикети:

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.8056
  • GBP
    1
    2.27846
  • JPY
    100
    1.16121
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички