Производството в еврозоната расте за пръв път от 2 години


Производството в еврозоната расте за пръв път от 2 години
Снимка:

630

Все повече стават факторите, които говорят за излизане на еврозоната от кризата. Според последните данни производствената активност в страните от валутния блок се е повишила повече от очакваното през юли, като отбелязва ръст за първи път от две години насам, пише Bloomberg.

Индексът на Markit Economics, който отразява нагласите на мениджърите в производствения сектор, мина границата от 50 пункта, което не се бе случвало от юли 2011 г. Всяка стойност над 50 пункта е индикация за растеж. През юли тази година индексът се е повишил до 50.1 от 48.8 през юни.

Най-висока е производствената активност в Ирландия, където индексът достига 51 пункта. На второ място се нарежда Нидерландия с 50.8, а на трето – Германия с 50.7 пункта. Ръст на производството се забелязва дори в страни като Италия и Гърция, които рецесията засегна изключително тежко. В Испания обаче индексът се свива до 49.8, след като беше 50 пункта през миналия месец.

Очакванията са европейската икономика да се завърне към растеж през третото тримесечие на годината. Потребителското доверие на хората в еврозоната се повиши през юли, докато капацитетът на производствените мощности достигна най-високото си ниво от дванадесет месеца насам.

„Изглежда все по-вероятно, че еврозоната скоро ще излезе от рецесията. Въпреки това в много от страните, включени в нея, хората все още имат поводи за притеснение – например мерките за затягане на коланите, високата безработица, слабият пазар на имоти и трудното отпускане на кредити”, коментира икономистът на ING Groep NV в Амстердам Мартин ван Влийт.

Вчера бяха публикувани данни, от които стана ясно, че безработицата в еврозоната през юни е останала на рекордно високо ниво от 12,1%.

Анализаторите на Bloomberg очакват БВП в еврозоната да се завърне към растеж през настоящото тримесечие. Според Международния валутен фонд обаче икономиката на блока ще се свие с 0,6 на сто през 2013 г. Засега се предвижда Европейската централна банка да запази основната лихва на досегашното ниво от 0,5%, което е рекордно ниско.

Според Markit поводи за оптимизъм има и в сектора на услугите. Индексът за активността в сектора е нараснал с 1.3 пункта за месец. Общ индекс за производството и сектора на услугите пък се е повишил до 50.4 пункта – най-високо ниво за последните 18 месеца. Окончателните данни за индексите ще бъдат публикувани на 5 август.

 

 

  • Етикети:

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83543
  • GBP
    1
    2.29006
  • JPY
    100
    1.19222
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички